Strafeis tegen Schinnenaar Yvo T. volgt maandag

09 okt 2022, 15:20 Nieuws
gerechtshof in tongeren belgie
De rechtszaak tegen 40-jarige Schinnenaar Yvo T. voor het Hof van Assisen in Tongeren ging afgelopen vrijdag zijn vijfde dag in.
T. wordt ervan verdacht op 26 augustus 2018 in Spa de 37-jarige politieman Amaulry Delrez te hebben doodgeschoten. Tijdens de zitting bevond de twaalfkoppige jury T. schuldig aan doodslag. Daarop staat in België een gevangenisstraf van 20 tot 30 jaar. De hoogte van de uiteindelijke straf is afhankelijk van eventuele verzachtende omstandigheden. Hier wordt maandag over gesproken. Bij die discussie schuiven ook de drie rechters van het Hof van Assisen aan. Zij hebben echter geen bepalende, maar een ondersteunende rol.
De afgelopen dagen werden door het Hof tientallen getuigen en deskundigen gehoord. Maandag begon de procesweek met het voorlezen van de aanklacht en ondervroeg de voorzitter van het Hof de verdachte over diens jeugd, persoonlijkheid en herinnering aan het gebeurde. T. zei zich van het schieten op de agent alleen vaag iets te herinneren, hoewel hij van de gebeurtenissen voor en na dat schot nog bijna alles weet. Deskundigen betwijfelden voor het Hof of die herinnering zomaar verdwenen kan zijn. T. bekende wel dat hij verantwoordelijk is voor het ombrengen van de agent. “Dat ben ik. Hoe kan het anders gebeurd zijn”, hield hij het Hof voor.