Studie naar biologische basis depressie bij Multiple Sclerose

14 aug 2016, 21:55 Nieuws
dx2zt86s8d1lc98zrqqybxe50 duwen rolstoel mantelzorg
CC0
De Sittardse Maatjestref bracht in juni van dit jaar een recordbedrag op. De organisatie koppelt de opbrengst jaarlijks aan een goed doel. Dit jaar was dat de Stichting Wens in Beweging, een jaar eerder was het Nationaal MS-Fonds de begunstigde.
MS - Multiple Sclerose - is een chronische, ongeneeslijke ontstekingsziekte van het centrale zenuwstelsel (hersenen en ruggenmerg). Het Nationale MS-Fonds stelt zich als doel het leven van MS-patiënten te verbeteren en om geld bijeen te brengen voor onderzoek naar de oorzaak en bestrijding van MS.
De opbrengst van de Maatjestref van 2015 werd besteed aan een lopende studie naar de biologische basis van depressies bij Multiple Sclerose. Dat onderzoek wordt uitgevoerd door professor Hupperts.
Depressies komen vaker voor bij MS patiënten dan bij mensen zonder MS. Ongeveer de helft van de MS patiënten krijgt gedurende zijn/haar leven naast MS ook te kampen met een depressie.
Wouter van Leeuwen, Coördinator Landelijke Collecte MS Fonds, legt uit waar het onderzoek om draait.
"Waarom patiënten met MS vaker een depressie krijgen is nog niet duidelijk. Wel weten we vanuit eerdere onderzoeken dat zowel bij mensen met MS, als bij mensen met een depressie (zonder MS) een vergelijkbare dysregulatie wordt gezien in het afweersysteem, alsook een hyperactivatie van de stress-as, zich uitend in verhoogde cortisol waarden. Dit hormoonsysteem wordt geactiveerd door de hypothalamus.
In eerdere studies heeft de onderzoeksgroep in Sittard-Geleen gevonden dat de vitamine D waarden in het bloed van MS patiënten een negatieve samenhang had met de scores op hun vragenlijsten over depressie (HADS): hoe hoger de vitamine D waarden, hoe minder mensen aangaven last te hebben van depressieve klachten. In eerder onderzoek is eveneens al aangetoond dat vitamine D de immuunrespons van T cellen reguleert, welke verstoord is bij depressie en in MS. Vitamine D zou dus op twee verschillende wijzen een rol kunnen spelen in de ontwikkeling van depressie in MS. Echter, of vitamine D ook werkelijk voor een effect op de stress-as zorgt, is nog niet duidelijk. Daarom wordt door middel van een placebo gecontroleerde studie onderzocht of bij MS patiënten cortisolwaarden worden beïnvloedt door vitamine D.
Wetenschappelijke relevantie van deze studie is, dat het als doel heeft nader te onderzoeken wat de rol van vitamine D in de regulatie van de stress-as kan zijn, wat tevens kan bijdragen aan het inzicht in de mechanismen betrokken bij het ontstaan van depressie in MS. Dit is tot op heden niet helder. Afhankelijk van de resultaten, kan deze studie behandeling met vitamine D in (depressie in) MS ondersteunen, los van wat de effecten van vitamine D op het ziekteproces van MS zelf zullen zijn."
Wilt u het werk van het Nationaal MS Fonds steunen? Doneer dan via de online collectebus .