Succesvolle pilot verhoging taalniveau statushouders

23 jun 2021, 20:20 Nieuws
statushouders taalniveau b1
In januari 2020 zijn 22 statushouders met een bijstandsuitkering uit de gemeenten Sittard-Geleen, Stein en Beek gestart met een taalprogramma.
Het doel van het programma was het verhogen van het taalniveau van statushouders. (Een vreemdeling die een verblijfsvergunning asiel voor (on)bepaalde tijd heeft ontvangen wordt statushouder genoemd.)
Daarnaast heeft het programma ook positief bijgedragen aan zelfredzaamheid, deelname aan de maatschappij en werk. Gemeenten en deelnemers kunnen terugkijken op een succesvolle cursus: maar liefst 21 van de 22 deelnemers hebben het taalprogramma met succes afgerond. Een puike prestatie, vooral omdat de lessen vanwege de coronapandemie voor een groot deel digitaal werden gegeven.
De statushouders namen deel aan de pilot ‘Route B1: van A2 naar B1’. Deze cijfers verwijzen naar iemands taalniveau op het vlak van lezen, spreken, luisteren en schrijven. Taalniveau A2 is vergelijkbaar met einde basisschool en B1 met einde middelbare school.
Met ingang van 1 januari 2022 wordt de nieuwe Wet inburgering van kracht. Gemeenten zijn vanaf dat moment verantwoordelijk voor de inburgering van statushouders. Daarbij hoort ook het aanbieden van taalonderwijs, want om goed te kunnen inburgeren is het belangrijk dat inburgeraars de Nederlandse taal goed beheersen. In de nieuwe wet wordt taalniveau B1 verwacht en dat is een stuk hoger dan het tot nu toe geldende niveau A2.
Als voorbereiding op de nieuwe wet heeft het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid een landelijk Pilotprogramma georganiseerd. Sittard-Geleen werd samen met gemeente Beek en gemeente Stein geselecteerd voor deelname aan de pilot taalniveauverhoging: 'Route B1: van A2 naar B1'.
De pilot taalniveauverhoging werd begeleid en uitgevoerd door een jobcoach van participatiebedrijf Vidar, Totaalonderwijs en Vista College.