Succesvolle tentoonstelling Hete Vuren brengt schatten uit het Rijksmuseum naar Limburgs Museum

30 sep , 15:10 Nieuws
Vanaf 15 oktober toont het Limburgs Museum in Venlo de drukbezochte reizende tentoonstelling Hete Vuren - Schatten uit het Rijks.
Ruim dertig topstukken uit het Rijksmuseum van o.a. Jan Steen en Gerard Dou duiken in de scheppende én vernietigende kracht van vuur door de jaren heen.
Met werk van beroemde schilders als Jan Steen, Gerard Dou en Jozef Israëls is de tentoonstelling Hete Vuren een uitgelezen kans om topstukken uit het Rijksmuseum van dichtbij te bekijken. Hete Vuren trok voorheen bij het Stedelijk Museum Zutphen, het Markiezenhof, het Hannemahuis en Museum Gouda al rijen aan enthousiaste bezoekers. Om de tentoonstelling te verrijken met een Limburgs perspectief, wordt de selectie van het Rijksmuseum aangevuld met werken uit de eigen collectie van het Limburgs Museum.
“Fantastisch dat kunstwerken uit het Rijksmuseum op deze manier in heel Nederland te zien zijn. Het mooie van deze reeks is dat elk museum er een eigen tentoonstelling van maakt. Ik kijk uit naar de tentoonstelling in Limburg” zegt Taco Dibbits, Directeur van het Rijksmuseum.

Meesterwerken naar Limburg

Conservator Remco Beckers: "Dertig meesterwerken uit het Rijksmuseum belichten de rol van vuur in de geschiedenis, maar in Limburg ging het vuur dieper. Van de eerste vuursteenmijnen en de belegeringen die onze provincie vormden tot samenzijn bij huis en haard — vuur is verweven met de Limburgse identiteit." Drie historische thema’s staan in de tentoonstelling centraal: het Limburgse aardewerk reflecteert het Huiselijke Vuur, de vele stadsbelegeringen het Vernietigende Vuur en de mijnindustrie het Ambachtelijke Vuur.
De Maasbrachtse singer-songwriter Ylka Kolken liet zich inspireren door twee schilderijen uit de tentoonstelling en schreef per schilderij een nummer in Limburgs dialect, die je kunt beluisteren terwijl je de werken bekijkt. Zo krijgt de relatie tussen
mens en vuur, en de verhalen die deze tentoonstelling daarover vertelt, een eigen Limburgs geluid.

Vierluik

Hete Vuren – Schatten uit het Rijks is in het Limburgs Museum te bewonderen vanaf 15 oktober 2024. De grootse tentoonstelling is de afsluiting van een vierluik over de elementen aarde, water, lucht en vuur. Hete Vuren is een initiatief van M6, een samenwerkingsverband van Gemeentemuseum het Hannemahuis, Musea Zutphen, Westfries Museum, Museum Gouda, het Markiezenhof en het Limburgs Museum.
M6 wordt gesteund door het Mondriaan Fonds, VSBfonds, Zabawas, Stimuleringsfonds Creatieve Industrie, Janivo Stichting, VriendenLoterij, Cultuurfonds, Gravin van Bylandt Stichting, Cultuurfonds BPD, BNG Cultuurfonds, Hendrik Muller Fonds en Gifted Art.