Syrische overvalplegers veroordeeld tot 5 en 6 jaar celstraf

25 sep 2020, 16:14 Nieuws
rechtbank maastricht
De rechtbank in Maastricht heeft deze week twee mannen uit Syrië veroordeeld tot 5 en 6 jaar celstraf.
De twee mannen (nu 20 en 22 jaar oud) werden schuldig bevonden aan het gezamenlijk plegen van twee gewapende overvallen en een poging tot overval, allemaal in Geleen. De feiten werden gepleegd op 6, 7 en 8 december 2019. De overvallers hadden het gemunt op Gall&Gall op de Rijksweg Zuid en de Aldi aan de Jos Klijnenlaan. Daar maakten de overvallers ongeveer 900 euro buit. De overval op snackbar Snackpoint op de Rembrandtlaan mislukte.
De rechtbank rekent hen de overvallen en het daarbij gebruikte geweld sterk aan, vooral ook omdat beide daders als Syrische vluchtelingen in Nederland een veilig onderkomen zochten en kregen. Door overvallen te plegen en de veiligheid van anderen in gevaar te brengen lieten de twee volgens de rechtbank blijken geen enkel respect te hebben voor de gastvrijheid die hen is geboden.
De hoogste straf werd opgelegd aan de oudste dader. Hij nam geen enkele verantwoordelijkheid en toonde evenmin berouw voor zijn daden. De rechtbank veroordeelde beide verdachten eveneens tot het betalen van vergoedingen aan de slachtoffers van de overvallen wegen de geleden materiële en immateriële schade.