Nederland en België organiseren in oktober 2026 gezamenlijk het Europese Big Science Business Forum (BSBF) in het MECC in Maastricht.
Dat werd vrijdag bekendgemaakt in het Italiaanse Triëst waar het tweejaarlijkse evenement dit jaar plaatsvindt. Tijdens de conferentie gaan toonaangevende hightechbedrijven het gesprek aan met de grotere Europese onderzoeksorganisaties. Ze delen kennis met elkaar over hoogwaardige technologie en innovatie op tal van thema’s op zoek naar concrete samenwerkingen op het gebied van onderzoek en ontwikkeling.
Nederland en België werken nauw met elkaar op tal van technologische vakgebieden. Bijvoorbeeld bij nucleair onderzoek, halfgeleiders, nanotechnologie en fotonica. Ook streven beide landen ernaarom de Einstein Telescope naar Limburg te halen. De BSBF-conferentie geeft hightechbedrijven de mogelijkheid om hun kennispositie te verbeteren en hiermee op nieuwe markten technologische producten te ontwikkelen.
Gedeputeerde Stephan Satijn van de Provincie Limburg is dan ook verheugd met de komst van het toonaangevende congres.
Dit evenement biedt een unieke gelegenheid om onze provincie internationaal te profileren en in het bijzonder onze inspanningen om de Einstein Telescope naar Limburg te halen. Tegelijkertijd versterken we onze positie als knooppunt voor wetenschap, technologie en ondernemerschap. De Limburgse voedingsbodem voor innovatie is bijzonder vruchtbaar en de komst van het Big Science Business Forum versterkt dat alleen nog maar verder. Door het bedrijfsleven actief te koppelen aan kennisinstituten profiteert onze kenniseconomie en plukken we daar als regio de vruchten van.- Gedeputeerde Stephan Satijn van de Provincie Limburg
De grootste Europese onderzoeksorganisaties - zoals CERN, ESA, ESRF en Fusion4Energy – informeren ondernemers tijdens de tweejaarlijkse BSBF over nieuwe technologische ontwikkelingen, vraagstukken, inkoopmogelijkheden en kansen voor samenwerking. Deze Europese instituten zijn gezamenlijk goed voor miljarden euro’s aan investeringsplannen. Ze zijn daarmee interessant voor het Nederlandse en Belgische hightechbedrijfsleven om mee samen te werken.
We bevinden ons in een wereldwijde technologische race. Samenwerking tussen (mkb-)ondernemers en grote onderzoeksinstituten is cruciaal om onze positie als koploper in kennis en innovatie te behouden.- Minister Dirk Beljaarts (Economische Zaken)
Het Nederlandse netwerk van Industrial Liaisons (ILO-net) heeft samen met de Belgische technologische brancheorganisatie Agoria het initiatief genomen om met financiering vanuit het ministerie van Economische Zaken de conferentie naar de hightechregio Aachen-Leuven-Eindhoven te halen. ILO-net bestaat uit de negen nationale onderzoeksorganisaties die onder de Nederlandse Wetenschappelijk Onderzoek Instituten vallen. Bij de Belgische ondernemerskoepel Agoria zijn 2.000 technologische (mkb-)bedrijven aangesloten. De provincie Limburg ondersteunt eveneens de organisatie van BSBF 2026.