Tekeningen fleuren omgeving Sittards stadspark op

10 dec 2020, 12:25 Nieuws
corio glana tekenwedstrijd 5
Wie door het monumentale Sittardse stadspark loopt en geen weet heeft van project Corio Glana schrikt zich wezenloos.
Van achter het oude zwembad tot en met de roeivijver en het beekdal tot aan de Middenweg ligt de zaak overhoop. De aanblik stemt niet vrolijk. Lees verder onder de foto.
corio glana 9 december 2020
Dat vinden niet alleen volwassenen, want schoolkinderen denken er precies zo over, zo laat Daniëlle Schols weten. Daniëlle is omgevingsmanager van combinatie Strukton/Den Ouden, die de werkzaamheden in het project Corio Glana in Sittard uitvoert. Ze bezocht basisschool De Hoefer (Berkenlaan) en basisschool Leyenbroek (vlakbij de roeivijver) om aan leerlingen uit te leggen wat er allemaal gebeurt in het park, bij de roeivijver en langs de beek en waarom dat nodig is.
Het beekdal wordt opnieuw ingericht waarbij er meer ruimte komt voor de beek. De molenvijver onder de molenstuw keert terug en de roeivijver wordt schoongemaakt en van een nieuwe waterdichte laag voorzien. Er komt een nieuwe vistrap langs de Berkenlaan en bij de Ophovenermolen, zodat vissen de stuwen in de beek en de ‘Sjteine Sjloes’ kunnen passeren. Tegelijkertijd worden de wegen rond de roeivijver aangepakt, waarbij ook de riolering wordt vernieuwd. Langs de Berkenlaan wordt een bergingsbassin gebouwd, dat ervoor moet zorgen dat tijdens hevige regenbuien geen riooloverstort plaatsvindt en er geen rioolwater meer in de beek terechtkomt. Daarmee worden watervervuiling en vissterfte voorkomen. En doordat de beek meer ruimte krijgt kan water ook langer worden vastgehouden, wat weer belangrijk is in tijden van droogte.
“De werkzaamheden zijn allemaal bedoeld om de jongste generatie in de toekomst niet op te zadelen met de gevolgen van droogte en hevige regenval. Op dit moment wordt niemand vrolijk van de aanblik van de omgeving van park en roeivijver. Toch weet ik zeker dat dat gevoel straks helemaal verdwenen zal zijn, want het wordt prachtig!”, aldus Daniëlle Schols.
Tijdens haar gastlessen op BS De Hoefer en BS Leyenbroek werden de leerlingen uitgedaagd om hun ideeën over hoe roeivijver, beek en park er straks bij zullen liggen uit te beelden in een tekening. Dat leverde maar liefst 275 tekeningen op. Daarvan zijn er sinds vandaag 75 te bewonderen, verdeeld over vijf zeildoeken die aan de bouwhekken rondom het werkgebied zijn opgehangen. Dat maakt de aanblik van de omgeving meteen een stuk fleuriger.