Teleurstelling over uitblijven gunning Huis aan de Markt

07 dec 2022, 12:00 Nieuws
huis aan de markt vroom en dreesman
Dinsdag werd een dag waarop velen werden teleurgesteld, zo luidt de conclusie na het uitblijven van een gunning van het Huis aan de Markt.
Die teleurstelling heerst bij de gemeente, bij de leden van de participatiegroep, bij de indieners van de ontwerpen en ongetwijfeld ook bij alle mensen die de expositie van de ontwerpen op de Markt hebben bezocht en die de moeite hebben genomen om de enquête in te vullen.
De twee partijen die deelnamen aan de inschrijving voor de sloop van het leegstaande V&D-gebouw en de realisatie van het Huis aan de Markt overschreden met hun aanbieding beide het door de gemeente gestelde budget van 7 miljoen euro. En niet zo'n beetje ook: de twee aanbiedingen waren respectievelijk maar liefst 5 en 15 miljoen euro duurder, oftewel bijna twee keer dan wel ruim drie keer duurder dan het budget dat de gemeente ervoor had gereserveerd.
De inschrijvers (Kaspro uit Maastricht en CRA uit Eindhoven) gaven een toelichting over de totstandkoming van de prijs. Zo zijn de prijzen in de bouw de afgelopen tijd fors gestegen, lieten ze weten. Voor het college van B&W was een prijsstijging niet onverwacht. Daarom besloot het college al eerder tot indexering van het uitgetrokken bedrag. Desondanks is de omvang van de overschrijding onverwacht hoog. Daarbij spelen factoren als de complexiteit van constructies, de manier waarop de appartementen worden gebouwd en de mate waarin duurzaamheidsmaatregelen zijn opgenomen in het ontwerp eveneens een rol.
Het Huis aan de Markt moet een representatieve plek worden voor de gemeente Sittard-Geleen waar bestuur, ondernemers, inwoners en partners elkaar kunnen ontmoeten. Het Huis aan de Markt krijgt een raadszaal en andere vergaderruimten, kan als trouwlocatie worden gebruikt en herbergt straks een ruimte met flexwerkplekken waar bijvoorbeeld jongeren en studenten gebruik van kunnen maken. Ook is het de bedoeling om in het Huis aan de Markt het Experience Center van Visit Zuid-Limburg te huisvesten en wordt bekeken of er een openbaar toilet in kan komen.
Ondanks de zwaar tegenvallende en voor de gemeente onacceptabele biedingen zal er volgens wethouder Andries Houtakkers niet worden getornd aan het raadsbesluit om een nieuw representatief complex met raadszaal in Sittard te realiseren. Het college van B&W zal nu met spoed onderzoeken hoe en onder welke voorwaarden de realisatie van de plannen voor de sloop van het V&D-complex en de verdere ontwikkeling van die belangrijke plek in het centrum van Sittard alsnog vlot kan worden getrokken. Het streven is om dat uiterlijk half februari 2023 helder te hebben.