Tweede thriller van Anya Niewierra gepresenteerd in Heerlen

29 jan 2017, 17:25 Nieuws
het dossier anya niewierra en toma ross
In een afgeladen Glaspaleis Schunck in Heerlen werd afgelopen vrijdag Het Dossier gepresenteerd. Het is de tweede trhiller van de hand van de talentvolle Anya Niewierra.
Deze tweede thriller na het eveneens zeer geslaagde debuut Vrij uitzicht van Niewierra, in het dagelijkse leven de drukbezette directeur van de VVV Zuid-Limburg, combineert met verve enkele interessante ingrediënten: een orgaanroof, een Stasi-achtergrond van staatsgestuurde kunstvervalsingen op grote schaal, een ontmenselijkend verblijf in een martelgevangenis van de Stasi in de voormalige DDR én een krachtige vrouw die koste wat het kost wil leven om haar verwoeste jeugd goed te maken. Het is een imposant verhaal wat de schrijfster te vertellen heeft, en ze doet het met passie en klasse.
Haar debuutroman Vrij uitzicht sleepte nominaties in de wacht voor De Schaduwprijs, De Debutantenprijs én voor Beste Thriller. Ook voor Het Dossier zijn de verwachtingen hooggespannen.
Misdaadauteur Tomas Ross reikte het eerste gedrukte exemplaar uit aan de schrijfster. Over Het Dossier, dat hij bij eerste lezing al bestempelde als 'een parel binnen de Nederlandse misdaadliteratuur': "Dit boek van Anya Niewierra is het meest originele en spannendste boek dat ik in jaren heb gelezen".
Historicus Gerard Rooijakkers over Niewierra's evocatie van het leven onder de Stasi: "Ze geeft een prachtig beeld van het dagelijkse leven in de DDR". Rooijakkers deed een geestige sketch als Stasi-functionaris: "Die Muur, die hebben ze nou wel gesloopt, maar er is op dit moment weer heel veel vraag naar". En: "Er is niks lekkerders dan Vita Cola uit de voormalige DDR!".
Anya Niewierra: Het Dossier
Isbn: 9789085164210, prijs € 19,95 (paperback met interessante flappen)
Uitgeverij B for Books, Maartensdijk, 0346-217100. [email protected] .