Tihange 1 nog deze maand terug aan het net

15 mei 2017, 13:55 Nieuws
tihange bij huy traumrune wikimedia commons via wikimedia commons
© Traumrune / Wikimedia Commons, via Wikimedia Commons
De Belgische atoomwaakhond FANC (Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle) heeft exploitant Electrabel toestemming gegeven om kerncentrale Tihange 1 weer op te starten en aan het elektriciteitsnet te koppelen.
Vorig jaar augustus werd de reactor na een grote onderhoudsbeurt opnieuw opgestart. In september raakte een gebouw met hulppompen in het niet nucleaire deel van Tihange 1 zwaar beschadigd bij bouwkundige werken. Vervolgens liepen de herstelwerkzaamheden steevast uit en werd de heropstart herhaaldelijk uitgesteld. Volgens de FANC kan Tihange 1 nu veilig worden opgestart. De heropstart staat nu gepland op 24 mei.
Over de veiligheid van de drie kerncentrales in Tihange, waarvan de levensduur door de Belgische overheid al is opgerekt, maken veel mensen in de Euregio zich grote zorgen. De oude centrales zijn de afgelopen jaren regelmatig in het nieuws geweest met incidenten. Op 25 juni staat daarom een grote internationale actie tegen het openhouden van de centrales in Tihange op het programma: een menselijke kettingreactie - een lint van 90 kilometer mensen die hand in hand van Aken via Maastricht en Luik tot aan Tihange tegen de kerncentrales demonstreren moet de Belgische overheid ertoe bewegen de centrales te sluiten.