Tihange 2 voorlopig nog niet actief

14 mei 2015, 15:17 Nieuws
tihange centrale michielverbeek cc by sa 30
Michielverbeek CC-BY-SA-3.0
De 'scheurtjeskernreactor' Tihange 2 ten zuiden van Luik wordt voorlopig niet opnieuw opgestart. Electrabel laat weten te verwachten dat dit niet eerder zal gebeuren dan 1 november 2015.
Áls het al gebeurt. Voordat dat weer kan moet Electrabel, eigenaar van de centrales, eerst de Belgische atoomwaakhond FANC overtuigen dat dat veilig kan. De onderzoeksprocedure zal naar verwachting nog enkele maanden in beslag nemen. Electrabel gaat er nu van uit dat Tihange 2, net als Doel 3 (bij Antwerpen, nog zeker tot 1 november buiten gebruik zal zijn. Dat meldde de Belgische krant De Standaard woensdag op zijn website.
Er wordt al langere tijd geprotesteerd tegen een heropstart van de reactoren Tihange 2 en Doel 3, die al sinds maart 2014 stil liggen. Velen zien het liefst een onmiddellijke sluiting. Dat heeft alles te maken met het aantal geconstateerde haarscheurtjes en de omvang ervan. Die bleken bij nader onderzoek veel talrijker en groter dan in eerste instantie was vastgesteld.
België is voor zijn stroomvoorziening voor een belangrijk deel afhankelijk van de door de kerncentrales van Electrabel geproduceerde elektriciteit. Het uitvallen van Doel 3 en Tihange 2 slaat nu een aardige deuk in de Belgische elektriciteitsvoorziening.