Torencomité Sittard: nog iets meer dan eenderde te gaan

14 nov 2020, 18:00 Nieuws
restauratie toren grote kerk langzaam uit de steigers
De restauratie van de toren van de Grote Kerk van Sittard verloopt volgens schema.
Een deel van de steiger is inmiddels afgebroken. De komende twee à drie weken worden er op het huidige niveau nog een aantal mergelwerkzaamheden afgerond en daarna kan de steiger volledig worden afgebroken. Volgens projectbegeleider en architect Hay Verbruggen liggen de werkzaamheden nog steeds op schema en is de restauratie, inclusief het afbreken van de steiger, voor de feestdagen klaar. "Maar voorwaarde daarbij is dan wel dat het weer niet ineens omslaat en we te maken krijgen met vorst en gladheid," zo houdt Verbruggen voorzichtigheidshalve nog een slag om de arm.
Nu een deel van de steiger is afgebroken zijn de vier torentjes op de hoeken van de hoogste kerktoren van Limburg weer grotendeels zichtbaar. En daaraan is goed te zien dat de restauratie ingrijpend is geweest, gelet op de grote hoeveelheid vervangen mergelblokken. Maar het meest ingrijpende aan de restauratie van de hoektorens is van buiten niet zichtbaar: de vervanging van de in de constructie verzonken kettingankers, die de torentjes bij elkaar houden. Verder is te zien dat de luiken van de dakkapellen en de houten schotten in de galmgaten zijn vernieuwd.
Met het gereedkomen van de restauratiewerkzaamheden zit het werk er voor het Sittardse Torencomité echter voorlopig nog niet op. Van de ter dekking van de kosten door het comité te vergaren 325.000 euro is inmiddels bijna tweederde binnen, zo valt te lezen op de website torensittard.nl . Verbruggen wijst erop dat het nog steeds mogelijk is om delen van de toren te 'adopteren' en ook de andere acties - torenwijn, torenbier, torenspek - lopen gewoon door tot het streefbedrag is opgehaald. Verder heeft het comité voor 2021 nog enkele acties in petto om het resterende geld in te zamelen. Meer informatie daarover volgt te zijner tijd.