Twee op de drie studenten heeft last van stressklachten tijdens stage

29 aug 2018, 13:09 Nieuws
student werknemer apple laptop
CC0 via Pxhere

Nationale Stagemonitor stelt vast: 69% van de studenten heeft last van één of meerdere stressklachten tijdens de stageperiode.

De Nationale Stagemonitor is een onderzoek dat StudentenBureau jaarlijks doet onder ruim 2.500 studenten en bedrijven.

Ruim twee derde van de studenten ervaart stressklachten zoals slecht slapen, piekeren, concentratieproblemen of onzekerheid. Deze stressklachten nemen bij 57% van de studenten toe tijdens de stageperiode in vergelijking met de schoolperiode. De gevolgen van stress uiten zich in een belemmering in zelfverzekerdheid (46%) en belemmering in hun sociale leven (43%). Ruim de helft van de stagebedrijven geeft aan stressklachten te zien bij hun stagiairs.

Student: "Door de enorme druk om zowel voor het stagebedrijf te werken en om school tevreden te houden, heb ik belachelijke uren gemaakt per week. Hierdoor was ik prikkelbaar, vermoeid, niet leuk in omgang en beïnvloedde het mijn vermogen om vrolijk te blijven tegenover klanten en freelancers waarmee ik regelmatig in aanraking kwam tijdens mijn werkzaamheden"

Bijbaan

Studenten met een bijbaan hebben meer last van klachten dan studenten die niet werken naast hun stage. Ruim veertig procent van de studenten die een bijbaan heeft, kiest ervoor om te stoppen tijdens de stageperiode. Naast de vermoeidheid die de combinatie van werken en stagelopen met zich meebrengt, is ook een reden om te stoppen dat de werktijden van stage en bijbaan overlappen.

Student: "Mijn planning zat zo vol met bijbaantje, stage en sporten. Dat ik geen tijd meer had om mijn ouders en vrienden te zien. Dit zorgde ervoor dat ik mij verstikt voelde. Dit uitte zich in huilbuien en vermoeidheid."

Stagevergoeding

Gelukkig zijn er ook veel positieve resultaten! De stijgende lijn van de gemiddelde stagevergoeding zet zich voort. Dit ligt momenteel op € 317, een stijging van 8% vergeleken met 2017. Het verschil in stagevergoeding tussen vrouwen en mannen is kleiner geworden, net als het verschil tussen autochtone en allochtone studenten. Het aantal studenten dat geen stagevergoeding ontvangt is ook gedaald: van 17% naar 10%. "En dat is maar goed ook, gezien de plannen van de Europese Commissie om stagevergoeding te verplichten", aldus de Haas-Versteege van StudentenBureau. 73% van de bedrijven is het eens met deze plannen van de Europese Commissie.

Over StudentenBureau

Al sinds 1998 vinden jaarlijks zo'n 1.500 hbo- en universitaire studenten een stage, afstudeerstage of studie gerelateerde bijbaan via StudentenBureau. Studenten vinden bij StudentenBureau een (stage)opdracht op niveau, een thesis bootcamp of coaching tijdens de stage. Bedrijven worden ondersteund bij het vinden van de juiste student en bij het opstellen van een (stage)opdracht die voldoet aan de eisen van hogescholen.

Benieuwd naar andere resultaten uit de Nationale Stagemonitor?

In de Stagemonitor wordt tevens aandacht besteed aan o.a. discriminatie, begeleiding en baanaanbod tijdens de stageperiode

» www.studentenbureau.nl/nationale-stagemonitor-2018