Twee ridders benoemd tijdens Plök & Vaere Zitting

07 jan , 10:11 Nieuws
plok en vaere zitting 2024
Zaterdagavond werd in het Forum in Sittard met de Plök & Vaerezitting de eerste carnavalszitting van De Marotte gehouden.
Een altijd bijzondere avond, bol van protocol, traditie en pure kolder, waarop de stadsprins van afgelopen jaar wordt 'geplukt', de Auwt Prinse hun nieuwe lid middels een Groosse Nómmer inlijven in hun gelederen en de nieuwe stadsprins wordt geïnstalleerd.
Maar voordat alle ogen waren gericht op de nieuwe stadsprins Nick II werden eerst nog twee Ridders in de Orde van de Pappegey benoemd. Deze hoogste Sittardse carnavalsonderscheiding wordt uitgereikt aan personen die zich al jarenlang bijzonder verdienstelijk maken voor het carnaval en de Zittesje Vastelaovend in het bijzonder. Ditmaal viel deze eer te beurt aan de heer Jan Janssen - "de enige echte", zoals hij zelf pleegt te zeggen - en aan de heer Jan Schaekens. (Lees verder onder de foto.)
jan schaekens ridder pappegey
Benoemd tot Ridder in de Orde van de Pappegey: de heer Jan Schaekens
Om met laatstgenoemde te beginnen:Jan Schaekensis een echte 'Vastelaovesmaker', die afgelopen jaar voor de vijftigste keer met de optocht meetrok. De laatste dertig jaar doet hij dat met de Vastelaovesvrunj uit Overhoven. De laatste jaren zet hij zich bovendien in om het Vastelaovesvirus over te dragen aan de jeugd, want Jan is nauw betrokken bij het Kerkesprojek van het Optochkommitee Zitterd. Vorst Marot Joep I: "Jan werd in 2012 genomineerd als Vastelaovesvierder van Limburg, maar werd het toen helaas niet. Maar voor ons is hij Vastelaovesvierder van Zitterd en daarom mogen we hem onderscheiden als Ridder in de Orde van de Pappegey".
De tweede die tot Ridder werd benoemd is de heerJan Janssen- de enige echte (om verwarring met ex-vorst Jan I te voorkomen). Jan (van de Sies) was in 1975 stadsprins Jan III van Sittard en was van 1978 tot 1984 lid van De Marotte. Binnen de Auwt Prinse maakte Jan zich eind jaren '80 verdienstelijk als voorzitter van de stichting Gala Prinsebal Zitterd en van 1993 tot 1999 als voorzitter van de Auwt Prinse. De altijd hulpvaardige Janssen - hij heeft doorgaans al ja gezegd voordat de hulpvraag is gesteld - is een echte carnavalist, want naast zijn inzet binnen de Zittesje Vastelaovesperpluuj is hij sinds jaar en dag kartrekker van Klup Bieëingeraap. Vorst Joep I: "Ondanks dat zijn gezondheid de laatste jaren een belemmering voor fysiek werk vormt zijn we blij dat hij ons nog altijd steunt met zijn ervaring en wijsheid op carnavalsgebied. We hopen daar nog heel lang gebruik van te mogen maken."
jan janssen ridder pappegey
Benoemd tot Ridder in de Orde van de Pappegey: de heer Jan Janssen