Uitvoering motie om Geleens mijnverleden te promoten

02 aug 2023, 12:00 Nieuws
staatsmijn maurits hv geleen
Tijdens de raadsvergadering van 11 november 2021 heeft de gemeenteraad van Sittard-Geleen de motie ‘Meer promoten van het mijnverleden van Geleen' aangenomen.
In een raadsinformatiebrief geeft het College van B&W aan de uitvoering van die motie vorm is gegeven.
Op 8 juni 2022 is de Visit Experience Sittard-Geleen geopend. Met dit nieuwe Visit-kantoor wordt het lokaal en regionaal vrijetijdseconomie-aanbod op een innovatieve en interactieve manier gepromoot. De Visit Experience Sittard-Geleen is opgebouwd op basis van vijf verhaallijnen die centraal staan voor het toeristisch recreatief profiel van Sittard-Geleen en de regio. Het mijnverleden maakt onderdeel uit van de verhaallijn dat betrekking heeft op de mijn-/innovatiekracht en de verhaallijn over de rijke historie van Sittard-Geleen.
Na de realisatie van de Visit Experience Sittard-Geleen is in het derde kwartaal van 2022 gestart met het ontwikkelen van een nieuwe thematische wandelroute rond het mijnverleden in Geleen. Op 12 juli 2023 is deze nieuwe wandelroute ‘Geleen vertelt’ geopend. Deze thematische wandelroute is in samenspraak met Visit Zuid-Limburg en de Heemkundevereniging Geleen ontwikkeld en gaat in op de mijngeschiedenis in Geleen. De wandelroute loopt langs negentien mijnwerkers bezienswaardigheden in Geleen. Daarbij treffen wandelaars onderweg zeven informatieborden aan met extra informatie over de mijngeschiedenis. Ook hebben wandelaars de mogelijkheid om op basis van een QR-code bijzondere video’s te bekijken, waarin ‘Geleen vertelt’.
Het College van B&W laat tot besluit van de raadsinformatiebrief weten ervan uit te gaan dat met genoemde initiatieven invulling is gegeven aan de motie.