Unilocatie Grevenbicht-Obbicht - voorbereiding besluitvorming door de raad

10 feb 2021, 8:01 Nieuws
plan unilocatie obbicht grevenbicht
Van 14 december 2020 tot 25 januari 2021 lagen het ontwerpbestemmingsplan en het ontwerpexploitatieplan voor de unilocatie Grevenbicht-Obbicht ter inzage.
Binnen de inzagetermijn heeft de gemeente 16 zienswijzen ontvangen, die momenteel worden samengevat en van reactie voorzien. Beide plannen worden naar verwachting in april voor (gewijzigde) vaststelling voorgelegd aan de gemeenteraad. Het bestemmingsplan en het exploitatieplan zijn definitief nadat deze door de raad zijn vastgesteld. Ook de vastgestelde plannen worden zes weken ter inzage gelegd. In deze periode is het mogelijk beroep in te stellen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. De gemeente informeert hierover zodra de beroepstermijn ingaat.
Nadat de plannen zijn vastgesteld wordt gestart met de voorbereidende werkzaamheden en aanbestedingen voor de realisatie van de unilocatie in het middengebied tussen Grevenbicht en Obbicht. Daarna wordt de bouwvergunning aangevraagd.

Vrijvallende locaties

Het bestemmingsplan betreft niet enkel de unilocatie, maar moet het ook mogelijk maken om de twee vrijkomende sportlocaties in beide dorpen een natuur- en groenbestemming te geven. Zo krijgen beide dorpen een groene impuls, ter compensatie van de landbouwgrond aan de rand van het middengebied waar de unilocatie is gepland. De Provincie Limburg heeft afgelopen maand laten weten dat die sportlocaties landschappelijk een hoge potentie hebben. Voor de vrijkomende schoollocaties in beide kernen wordt gedacht aan woningbouw. De vrijkomende schoollocaties maken geen deel uit van het bestemmingsplan.
Met omwonenden is afgelopen najaar al een traject gestart om de ideeën voor de vrijkomende sport- en schoollocaties in beide dorpen verder uit te werken. In opdracht van de gemeente worden hiervoor plannen uitgewerkt door externe bureaus. Voor de vrijkomende sportlocaties moeten die plannen passen binnen de in het bestemmingsplan gestelde kaders. De ideeën en aandachtspunten die door omwonenden zijn aangedragen, worden hierin meegenomen. Zodra de plannen gereed zijn, worden deze met omwonenden besproken.