De universiteiten van Maastricht en Twente mogen onderwijs aanbieden in het Engels. Dat heeft de rechtbank in Utrecht in kort geding bepaald.
De Vereniging Beter Onderwijs Nederland (BON) had gevraagd om een verbod op de verdere verengelsing van het academisch onderwijs.
Volgens de rechtbank is onvoldoende gebleken dat de universiteiten handelen in strijd met de Wet op het hoger onderwijs en wetenschappelijk onderzoek, die stelt dat hoger onderwijs zich mede moet richten "op de bevordering van de uitdrukkingsvaardigheid in het Nederlands". De universiteiten hebben volgens de rechter voldoende gemotiveerd waarom ze daarvan afwijken.
De rechtbank erkende het standpunt van de universiteiten dat het geen juridische maar een politieke discussie is.
De onderwijsinspectie is begonnen aan een onderzoek naar de naleving van de Wet op het hoger onderwijs. Dat onderzoek staat los van deze rechterlijke uitspraak.
Het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) begrijpt dat de rechter zich op deze wijze uitspreekt, maar is net als BON kritisch op de verengelsing van het onderwijs. Uit de Nationale Studenten Enquête blijkt volgens ISO dat de tevredenheid van studenten over de kwaliteit van het Engels van docenten het afgelopen jaar is gedaald.
ISO-voorzitter Tom van den Brink: "Zeker nu steeds meer opleidingen in het Engels worden aangeboden, is dit zorgwekkend. Het moet vanzelfsprekend zijn dat wanneer je voor een Engelstalige opleiding kiest, je docenten goed Engels spreken." Het internationaliseren van een opleiding kan bijdragen aan de kwaliteit van het onderwijs, maar alleen als dit goed gebeurt en niet slechts de taal wordt veranderd, aldus Van den Brink.