Ursulinentuin in centrum Sittard kreeg knip- en scheerbeurt

13 nov 2020, 18:00 Nieuws
wildernis ursulinentuin gesnoeid
De stadstuin aan de voet van de Dominicanenwal in Sittard werd afgelopen maanden twee keer opgekuist door ondernemers en particulieren.
De oude kloostertuin van de zusters Ursulinen zag er nogal verwilderd uit. Omdat door de tuin veel bezoekers van de stad lopen werd dat niet bepaald als reclame voor het centrum van Sittard ervaren.
De tuin werd een aantal jaren geleden omgetoverd tot een belevingstuin, met laagstamfruitbomen, wandelpaadjes en kruiden. De tuin werd verder ingezaaid met een bloemrijk mengsel. Dat bloemrijke mengsel schoot echter dusdanig snel en hoog op dat het alles overwoekerde en qua onderhoud niet bij te benen was, zeker niet in een periode waarin de gemeente vanwege de bezuinigingen het groenonderhoud naar een laag niveau moest terugschroeven. Veel van de aangeplante oude laagstamfruitbomen legden het loodje. Een wildernis resteerde, met veel onkruid en rondslingerend zwerfaval. Niet bepaald uitnodigend.
Tijdens de laatste door particulieren en ondernemers gehouden opschoonactie zegde wethouder Leon Geilen toe dat de Ursulinentuin voortaan beter wordt onderhouden. Verder wordt in overleg met de Werkgroep Geheime Tuinen de inrichting van de tuin iets aangepast en er wordt naar verwachting frequenter groenonderhoud gepleegd.
In afwachting van de uitvoering van de herinrichting heeft de gemeente alle hoog opgeschoten begroeiing rigoureus gemaaid. De Ursulinentuin ziet er nu uit alsof hij na acht maanden coronaquarantaine weer eens bij de kapper is geweest.