Vandaag werd 1500 kilo zwerfvuil opgeruimd in Sittard-Geleen

18 sep 2021, 20:15 Nieuws
maas cleanup schwienswei langs de beken
In het hele land namen zaterdag tienduizenden vrijwilligers deel aan zwerfvuilopruimacties in het kader van World Cleanup Day.
In 181 landen werden opruimacties gehouden door de Plastic Soup Foundation, een organisatie die zich inzet voor minder plastic zwerfafval. In Nederland werden volgens de organisatie meer dan 1400 acties georganiseerd en doen zo’n 40.000 mensen mee, een recordaantal.
In Sittard-Geleen trokken onder andere inwoners van de wijk Overhoven erop uit om hun wijk op initiatief van Leif & Leid Euverhaove zoveel mogelijk te ontdoen van zwerfafval. (Lees verder onder de foto.)
world cleanup day leif en leid overhoven 2021
Op de Schwienswei, langs de oevers van de Geleenbeek, de Molenbeek en de Rode Beek namen ruim 40 vrijwilligers deel aan de opruimactie, ter ondersteuning van de Maas Cleanup. Door de oevers van de beken in en langs de Schwienswei op te kuisen wordt voorkomen dat afval alsnog in de Maas terechtkomt en via de Maas bijdraagt aan de plastic soup die in zee ronddrijft. Er werd zo'n 200 kilogram afval uit het gebied opgehaald. (Lees verder onder de foto.)
geleenbeek maas cleanup
Langs de Maas in Limburg vond vandaag de Maas Cleanup plaats. Op de oevers van de rivier is door de extreem hoge waterstanden van half juli een enorme hoeveelheid drijfafval achtergebleven. In augustus was er daarom al een extra Maas Cleanup ingelast waarbij een indrukwekkende hoeveelheid troep werd opgeruimd.
Om 14:00 uur klonk op het Maaslandpark in Sittard het startsignaal voor de Cleanup March van Sittard naar Geleen, een initiatief van Vaste Prik Sittard-Geleen. Ook hier staken zo'n 40 vrijwilligers de handen uit de mouwen, nu om langs de Rijksweg van Sittard naar Geleen rondslingerend afval op te ruimen. Als dank ontvingen zij de Vaste Prik-pungel, een uitwasbare schouder-afvaltas waarin mensen tijdens een dagelijks ommetje zwerfafval kunnen deponeren. (Lees verder onder de foto.)
Met de verschillende opruimacties in Sittard-Geleen werd vandaag in totaal maar liefst 1500 kilo, verdeeld over 150 vuilniszakken verzameld. Met het afval dat tijdens de Cleanup March van Sittard naar Geleen werd geraapt werd aan het einde van de middag op de Markt in Geleen een tijdelijk afvalkunstwerk gemaakt: het Octopuszwerfvuilmonster.