Afgelopen dinsdagavond vond het eerste online Zwerfvuil Forum plaats, waaraan 30 afvalprikkers en -rapers uit de gemeente Sittard-Geleen en omstreken deelnamen.
Ze noemen zich voortaanVaste Prik Sittard-Geleen. Het Zwerfvuil Forum kwam tot stand op initiatief van Melle van Buren en Michel van Dijke.
Na een voorstelronde werden er over en weer ideeën uitgewisseld. Tieners Isa uit Geleen, Senne uit Sittard en Wouter uit Maastricht beten het spits af met hun ideeën. Ook wijkcoördinator François Mostard en wethouder Leon Geilen waren digitaal aanwezig. Zij gaven aan dit soort initiatieven op allerhande wijze graag te ondersteunen. Tijdens het forum werden vragen gesteld als "Waar zijn de Hot Spots (plekken waar veel zwerfvuil ligt) in de gemeente?" en "Is er een plattegrond waarop alle prullenbakken staan?".
Koen Cuijpers vertelde bijvoorbeeld over de Litterati-app, een soort Nederlandse zwerfafval kompas, waarin je zelfgemaakte foto's van zwerfafval plaatst en zo een beter beeld krijgt waar de hotspots van afval zijn. Andere ideeën waren bijvoorbeeld: adopteer een straat of wijk waar een vrijwillige 'plogger' - zoals een zwerfafvalruimer ook wel worden genoemd - zorgt voor een schone buurt. En Nannet de Loo vroeg zich af of het op social media delen van een animatiefilmpje over op welke manier afval gratis weggegooid kan worden kan bijdragen aan het terugdringen van zwerfvuil.
Diverse originele ideeën kwamen voorbij. Vaste Prik besloot al om op zondag 7 februari - een week voor carnaval - op verschillende plekken in de gemeente zwerfvuil te gaan rapen in carnavalskostuum. Er is dit jaar immers geen kinderoptocht en daarom organiseert Vaste Prik binnen de geldende coronamaatregelen een mooi alternatief: CarnaFval
. "We gaan hiermee een duidelijk signaal afgeven," zo laat Michel van Dijke, mede-initiatiefnemer voor het online Zwerfvuil Forum weten. "Tweede Kamerlid voor het CDA Martijn Helvert heeft al toegezegd verkleed mee te lopen. Pieter Kerremans gaf aan dat met je met positieve publiciteit soms meer bereikt dan met alleen maar negatieve berichtgeving. Het feit dat er steeds meer mensen opruimen is absoluut iets positiefs en met een grotere groep kun je een beter statement geven. Maar uiteindelijk willen we dat er geen zwerfvuil meer is, dus zoeken we ook naar andere oplossingen.
Wat zeker zal helpen is - vanaf juli van dit jaar - de invoering van statiegeld op plastic flesjes. Helaas geldt dit nog niet voor blikjes, want naast plastic flesjes zijn lege blikjes momenteel het meest voorkomende zwerfvuil. En sinds de coronapandemie woedt in toenemende mate mondkapjes…
Fons van de Sande gaf aan dat alles te maken heeft met gedragsverandering, hier is veel onderzoek naar gedaan. Bewustwording bij de afvaldumpers is onze opdracht. Verder werd het idee om een online forum voor afvaldumpers te organiseren opgepakt. Dat komt er binnenkort. Ook waren er vrijwilligers die aangaven in samenhang met de gemeente de jeugd op school meer te gaan voorlichten over zwerfafval.
"De basis voor meer samenwerking is in ieder geval gelegd en vanaf nu houden we de lijnen kort," aldus zwerfafvalrapersboegbeeld Melle van Buren. "Het was een nuttige en inspirerende bijeenkomst en het is goed een beter beeld te krijgen van wie wat waar doet." Alle online deelnemers waren is ieder geval razend enthousiast over de eerste online bijeenkomst. Er zullen zolang de lockdown van kracht blijft meer volgen.
Wil jij je aansluiten bij Vaste Prik? Stuur een email naar [email protected] of [email protected] of kijk op Facebook .
Maandag 1 februari - 19:30 uur: we willen in deze bijeenkomst zoveel mogelijk mensen uitnodigen die weleens hun afval dumpen. Dump jij weleens afval en ben je niet zo bang aangelegd dat je daar niet voor durft uit te komen? Kun jij vertellen waarom jij afval dumpt en wat er moet gebeuren om ervoor te zorgen dat je dat niet meer doet? Doe dan mee aan dit forum. De organisatoren garanderen dat deelnemers anoniem blijven. Inschrijven kan door een e-mail te sturen aan [email protected] .
Zondag 7 februari - van 14:11 uur tot 16:11 uur. Locatie wordt nog bekendgemaakt.