In het Museum aan het Vrijthof in Maastricht onthulden gedeputeerde Noël Lebens, Jo Gulikers van de Sjeng Kraft Kompenei en No Wolfs van de Media Groep Limburg dinsdag 11 februari samen met kunstenaar Guy Olivier de nieuwe kunstposter 'Vastelaovend in Limburg'.
Guy Olivier typeert zijn werk als een kleurrijke overval op de bezoeker. Met zijn kleurgevoel brengt hij het bourgondisch joie de vivre rechtstreeks op het doek aan. Daardoor wordt de aandacht van mensen naar zijn werk getrokken. Gedeputeerde Noël Lebens: "Ik verwacht dat dit met deze poster ook gaat gebeuren".
De in Maastricht geboren en getogen beeldend kunstenaar Guy Olivier (1964) woont en werkt sinds 2007 in Luik. Hij heeft in opdracht van de Provincie Limburg de jaarlijkse carnavalsposter gemaakt. Doel van deze kunstposter is zoveel mogelijk inwoners van de provincie te betrekken bij het cultureel fenomeen carnaval. De posters worden tijdens de carnaval veelal op ramen geplakt, in café’s of andere etablissementen opgehangen of ingelijst en als verzamelobject bewaard. Het is inmiddels de negende kunstposter op rij. Het schilderij zelf wordt toegevoegd aan de kunstcollectie van de Provincie Limburg.
Over de poster
Om iedereen de kans te geven de gratis kunstposter af te halen bij de servicepunten van de Media Groep Limburg, staat woensdag 12 februari in de Limburgse kranten een bon voor twee posters. Vanaf die dag gaat de distributie van start. In de komende weken voor carnaval zijn de posters een bekend beeld achter de ramen van de huizen, winkels, kantoren en cafés door heel Limburg. De gratis poster is een gezamenlijk initiatief van de Provincie Limburg, de Sjeng Kraft Kompenei en de Media Groep Limburg. Met als doel het positief uitdragen van de geest van de Limburgse Vastelaovend.
De poster wordt gedrukt in een oplage van 75.000 stuks en verspreid via de Limburgse kranten. Ook het Gouvernement is uitgiftepunt van de poster. .
Op de website van de Provincie geeft de kunstenaar uitleg over de poster
Over de kunstenaar
Guy Olivier wordt in 1964 geboren in hartje Maastricht. Als zoon van een banketbakker lag het voor de hand dat hij een koksopleiding in Antwerpen volgde, maar al snel ontstaat de artistieke drang om getekende menukaarten te maken. Met succes volgt hij diverse opleidingen grafiek en schilderen en stort zich vol overgave op de levenslessen die Maastricht en vervolgens Amsterdam hem bieden. Deze zogenaamde 'plats du jour' trekken steeds meer de aandacht van de gasten in de Amsterdamse restaurants en zorgen mede voor zijn artistieke doorbraak in 1996. Binnen een paar jaar heeft Guy Olivier een reeks terugkerende tentoonstellingen in de meest spraakmakende galerieën van dat moment in de hoofdstad en leeft hij volledig van de kunst. Sinds 2007 woont Guy in Luik. Hij beleeft er een nieuwe artistieke fase, meer dan ooit geïnspireerd door de sfeer van het uitbundige Zuiden. De belangstelling van galerieën en kunstliefhebbers uit binnen- en buitenland neemt nog met de dag toe en werk van hem is inmiddels opgenomen in de collecties van grote namen.
Provincie Limburg