VDL stopt met ijzergieterij bij Heerlen en schrapt 140 banen

07 jan , 15:10 Nieuws
vdl bord bij vdl nedcar in born
Industrieconcern VDL stopt in de loop van dit jaar met zijn gietwerkzaamheden bij VDL Castings Heerlen. Daardoor verliezen de 140 medewerkers van de ijzergieterij hun baan.
Volgens het concern is er geen perspectief meer voor de activiteiten. Er worden vooral gietijzeren onderdelen gemaakt voor onder meer de truckmarkt, de machinebouw en het spoor.
Voor de werkzaamheden zijn afgelopen periode wel nieuwe markten en nieuwe afnemers gevonden, maar dat is volgens VDL niet genoeg. Er zouden ook aanzienlijke investeringen nodig zijn om de gietprocessen te vernieuwen en aan te passen aan nieuwe milieueisen. Door de overgang naar hernieuwbare energie zou de gieterij moeten overschakelen naar elektrisch smelten, wat ook veel onzekerheid met zich meebrengt.
Verder investeren vindt het bedrijf niet te verantwoorden. VDL heeft de afgelopen jaren al miljoenen euro’s gestoken in de gieterij. Om concurrerend te blijven op de markt zouden de kosten juist omlaag moeten.
“We hebben er alles aan gedaan om het scenario van het afbouwen van onze gietactiviteiten te voorkomen. Helaas bestaat er door de omstandigheden onvoldoende perspectief op verbetering”, zegt directeur Ruud Pisters van VDL Castings Heerlen. “Uiteraard komt dit hard aan bij onze medewerkers die zich altijd volledig hebben ingezet. We gaan met de ondernemingsraad en vakbonden in overleg om ervoor te zorgen dat onze medewerkers goed terechtkomen.”
VDL hoopt elders binnen het concern nog ander werk voor de betrokken medewerkers te vinden. De onderneming kijkt ook nog naar andere activiteiten voor de locatie van VDL Castings Heerlen.