Veel faillissementen in grafische sector Limburg

12 aug 2012, 3:49 Nieuws
jack peeters ateron

Sittard-Geleen, 11-08-2012 | 'FNV Kiem noemt het failliet gaan van 4 grafische bedrijven in Limburg opmerkelijk', zo weet L1 te melden. Het is eigenlijk opmerkelijk dat de bond dat vindt. Want de kleine en middelgrote grafische bedrijven hebben het al jaren niet gemakkelijk. En al jaren vallen er bedrijven om, zonder dat er veel nieuwe voor terugkomen.

Sittard-Geleen, 11-08-2012 | 'FNV Kiem noemt het failliet gaan van 4 grafische bedrijven in Limburg opmerkelijk' , zo weet L1 te melden. Het is eigenlijk opmerkelijk dat de bond dat vindt. Want de kleine en middelgrote grafische bedrijven hebben het al jaren niet gemakkelijk. En al jaren vallen er bedrijven om, zonder dat er veel nieuwe voor terugkomen.

Een uurtje of wat later valt op de website van L1 te lezen dat er steeds minder jaarverslagen worden gedrukt : die kunnen steeds vaker volledig digitaal worden bekeken (en bieden daarbij de mogelijkheid om er filmpjes, geluid en animaties in op te nemen).

Maar ook het briefpapier met het bedrijfslogo komt - als het überhaupt nog wordt gebruikt - steeds minder vaak van de drukker maar uit de eigen kleurenprinter. Het enveloppenverbruik is tot historische diepten gedaald, want papieren post wordt sinds internet steeds minder verstuurd. E-mail is sneller en goedkoper.

Boeken, catalogi, brochures, productinformatie, handleidingen, maar ook kranten en tijdschriften, worden steeds vaker in digitale vorm aangeboden. De grafisch vormgever houdt dan misschien wel zijn werk, de papierindustrie, grafische machinebouw en -handel en de drukkerijen zien hun omzet steeds meer afkalven en schrijven steeds vaker rode cijfers.

Toch meldde Vistaprint - een mulitnationale speler op het terrein van gedrukte en digitale communicatie in Canada, de VS, Europa, Australië en voor een klein deel ook in Azië - afgelopen week een forse omzet- en winststijging. Waar de meer traditionele kleinere grafische bedrijven in deze regio technisch en kwalitatief uitstekend drukwerk kunnen leveren schieten ze tekort in hun procesoptimalisering en schaalgrootte.

Grote drukkerijketens als Vistaprint winnen de slag om de orders omdat ze heel goed in staat zijn om ook het midden- en kleinbedrijf aan zich te binden door heldere communicatie (er wordt zeer veel reclame gemaakt), zeer scherpe prijzen en leveringsbetrouwbaarheid.

Bedrijven als Vistaprint maken gebruik van een praktisch volledig geautomatiseerd orderproces, dat begint met een digitale orderbalie: de website. De klant bestelt vanachter zijn pc, stuurt zijn grafisch ontwerp in digitale vorm via internet op, betaalt vooraf via datzelfde internet (anders wordt de order niet in productie genomen) en ontvangt op de afgesproken datum en tijd, tegen een zeer scherpe prijs en in de verwachte kwaliteit zijn drukwerk. De hele orderflow kan door de klant via internet worden gevolgd. Er komt vaak nog geen telefoontje aan te pas.

Deze manier van werken vereist een bepaalde schaalgrootte. Om winstgevend te kunnen draaien worden van verschillende klanten orders met overeenkomstige specificaties wat betreft papiersoort, kleurgebruik en afgesproken levertijd op een groot formaat drukvel gecombineerd.

De kleinere grafische bedrijven in deze regio hebben net als alle andere vergelijkbare grafische bedrijven in het land te maken met leegloop door toenemende digitalisering, economische crisis en keiharde prijsconcurrentie van grote grafische bedrijven die hun bedrijfsvoering tot in detail hebben geoptimaliseerd.

Het feit dat er in korte tijd 4 drukkerijen in deze regio omvallen is niet zo verrassend, hooguit toevallig. Er zullen er waarschijnlijk nog wel meer volgen, ook buiten Limburg.