Te veel glyfosaat in Duits bier

25 feb 2016, 12:44 Nieuws
beer 932994 1280 bier cc0
In Duits bier is de volgens de WHO vermoedelijk kankerverwekkende en mutagene stof glyfosaat aangetroffen. De stof wordt gebruikt voor de bestrijding van onkruid.
De vervuiling kwam aan het licht bij een laboratoriumonderzoek van 14 bekende Duitse biermerken, waarvoor door het Umweltinstitut München opdracht was gegeven. De stof werd in alle onderzochte biermerken aangetroffen. Dat meldt de Duitse website focus.de.
In Duitsland geldt 0,1 microgram glyfosaat als limiet voor de maximaal toegestane hoeveelheid in een liter drinkwater. De onderzochte bieren overschreden die norm echter met tenminste een factor 4 tot bijna een factor 300!
Het onderzoeksinstituut startte direct met een online-actie waarmee bierdrinkers zich tot de brouwers kunnen richten. Maar volgens het instituut moet ook de Duitse politiek in actie komen om op Europees vlak de toelating van glyfosaat als onkruidbestrijdingsmiddel tegen te houden.
Glyfosaat, dat in Nederland bekend is onder de naam Roundup, is volgens wereldgezondheidsorganisatie WHO mogelijk kankerverwekkend. Het International Agency for Research on Cancer (IARC) spreekt eenzelfde verdenking uit. Ook de Franse voedselveiligheidsautoriteit Anses maakt zich zorgen over het middel. In Nederland wordt glyfosaat veel gebruikt in de landbouw en komt het gif in het drinkwater terecht. Waterbedrijven hebben meerdere malen alarm geslagen over glyfosaat omdat de norm zeer zwaar werd overschreden.
Glyfosaat producent Monsanto vindt dat alle ophef vooral gebaseerd is op emoties en niet op feiten. Volgens het bedrijf is glyfosaat door alle instanties goedgekeurd en hebben honderden studies laten zien dat het gebruik van Roundup veilig is.