Veel vragen van omwonenden Glanerbrook tijdens online webinar

02 mrt 2021, 18:07 Nieuws
ijsbaan geleen
Maandagavond konden omwonenden en andere belangstellenden deelnemen aan een door de gemeente georganiseerd webinar over de plannen met sportcomplex Glanerbrook in Geleen.
Tijdens deze eerste online informatiebijeenkomst over de plannen voor het sportcomplex – het wordt onder meer de centrale locatie voor zwemmen en schaatsen in de gemeente – gaven wethouder Leon Geilen en projectleider Raymond Dumont inzicht in een eerste aanzet voor de plannen voor het complex.
Behalve het bieden van een eerste inkijkje in de plannen was het webinar bedoeld om omwonenden, bezoekers en sporters te prikkelen om vooral hun wensen en ideeën kenbaar te maken aan de gemeente, opdat men daar zoveel mogelijk rekening mee kan houden bij het tot stand komen van het uiteindelijke ontwerp, dat in de loop van 2022 klaar moet zijn.
Na een inleiding door wethouder Geilen, die in vogelvlucht de ontwikkelingen rond de plek die al zo’n negentig jaar nauw verweven is met sportbeoefening in Geleen schetste, gaf Dumont middels een korte PowerPointpresentatie een idee van hoe het complex er in de toekomst uit kan komen te zien. Het is een majeur project, waarvan de kosten op dit moment zijn geraamd op een kleine 50 miljoen euro, en dat ertoe moet leiden dat het sportpark niet alleen lokaal en regionaal, maar ook euregionaal sporters naar onze gemeente gaat trekken.
Het huidige complex zal voor een deel worden gesloopt en voor een deel vernieuwd. Nieuw is een 50-meter wedstrijdbad, dat naar verwachting behalve trainende wedstrijdzwemmers ook zwemwedstrijden zal trekken. De buitenbaden worden gerenoveerd
Op de getoonde schetsen is te zien dat de ingang van Glanerbrook wordt verplaatst naar de voorzijde, waar nu nog de ijshal ligt. De huidige ijshal wordt afgebroken zodra de nieuw te bouwen overdekte ijshal, die dichter tegen de buitenijsbaan aan komt te liggen, gereed is, zodat Eaters tijdens de seizoenen waarin wordt gebouwd aan de nieuwe hal geen ijsvloer hoeft te missen.
De bestaande sporthallen worden gemoderniseerd en dat betekent dat de gebruikers tijdens de werkzaamheden waarschijnlijk tijdelijk elders moeten worden ondergebracht. Wethouder Geilen liet weten dat ook het houten chalet van het Glanerbloempje, dat nu direct naast de wielerbaan en buitenijsbaan en wielerbaan ligt, een nieuwe plek zal krijgen bij Glanerbrook.
En verder zijn er plannen om de ijsbaan en de wielerbaan – inclusief het middenterrein – geheel te overkappen, zodat schaatsers en wielrenners minder last van de elementen zullen ondervinden en ook bij slechte weersomstandigheden veilig de baan kunnen gebruiken. Hoe die overkapping er precies komt uit te zien is nog niet bekend, want die moet nog worden ontworpen. Wel zal de overkapping zo laag mogelijk worden gehouden. Op de overkapping worden zonnepanelen aangebracht.
Verder werd tijdens het webinar aangegeven dat ook ideeën over het Burgemeester Damenpark welkom zijn, die kunnen bijdragen aan ontspanning en gezondheid van de bezoekers.
Volgers van het webinar konden hun vragen kwijt via de online chat. Het ging daarbij onder meer om vragen over het beperken van mogelijke overlast (parkeren, geluid, licht), het waarborgen van de veiligheid in de omgeving, de invulling (en suggesties daarvoor) van het dan overdekte middenterrein van de buitenijsbaan en wielerbaan, of in de nieuwe situatie nog steeds ammoniak gebruikt zal worden in het koelsysteem van de ijsbanen, of de hondenspeelweide behouden blijft (ja) en de hoogte van de overkapping van de wieler- en ijsbaan.
Wanneer het ontwerp in 2022 wordt goedgekeurd en ondertussen geen financiële of andere beren op de weg opduiken kan in 2022 aan de realisatie worden begonnen. De oplevering van het vernieuwde complex wordt dan in 2025 verwacht.
Tijdens het webinar werden belangstellenden uitgenodigd om deel te nemen aan een begeleidingsgroep die dit jaar nog drie keer bijeen zal komen. Tijdens die bijeenkomsten worden ideeën en plannen besproken rond het project. Belangstellenden kunnen zich aanmelden via [email protected] .
Binnenkort maakt de gemeente de link bekend waar het webinar kan worden teruggekeken.