"Veer zeen Zitterd"

04 jan 2015, 10:47 Nieuws
plukken van de vorst
Tijdens de uitroepingszitting die zaterdagavond in de Stadsschouwburg werd gehouden gebeurde véél meer dan enkel de uitroeping van Arno-Laurent Dieteren tot stadsprins.
Op het Zittesj Vastelaovesleidjes Konkoer, dat op 30 augustus - Sint Rosazaterdag - werd gehouden, maakte Vorst Harie I zijn opvolger bekend. Frits van Beek, in het dagelijks leven directeur van Economy Clean Sittard, neemt vanaf zaterdag 3 januari deze voor het Sittardse carnaval zo belangrijke taak op zich.
Voor het zo ver was benoemde Vorst Harie I eerst Willy Derrez tot Ridder in de Orde van de Pappegey. Daarna was het tijd voor afscheid en dankwoorden, onder andere van de negen prinsen die hij tijdens zijn regeringsperiode heeft uitgeroepen, geïnstalleerd én 'geplök'. Dat laatste werd hem door diezelfde mannen betaald gezet: ditmaal ontdeden zij hém van zijn eretekenen, waarna Vorst Harie I weer gewoon Harry Vanderbroek was. Lang duurde dat echter niet. Grootvorst Fernao I mocht hem volgens het daartoe door de Wieze Raod genomen besluit benoemen tot Grootvorst Harie I. Joachim Wüst van de Groosse Kölner, de Keulse carnavalsvereniging waar de Marotte nauwe banden mee heeft, benoemde Harry Vanderbroeck tot Eresenator.
Harry Vanderbroeck was van januari 2006 tot januari 2015 Vorst Marot in Sittard. In zijn dankwoord memoreerde hij een aantal ervaringen uit de 9 jaar - dat blijkt overigens de gemiddelde houdbaarheidsdatum van een Sittardse Vorst te zijn - van zijn vorstschap. Het kiezen van een prins - "het leven van zo'n jongen verandert vanaf dat moment écht", een bezoek aan een ongeneeslijk ziek lid van de Marottekapel en direct daarna de knop weer te moeten omzetten bij een carnavalsactivteit, de ontvangst in Den Haag bij minister Maxime Verhagen, het 12 x 11 jarig Marottejubileum, het benoemen van de Ridders ... "en nog mee, en nog mee, en nog väöl mee!". Dank was er aan het adres van zijn vrouw Els en familie. "Nu kan ik ook eens naar de verjaardag van mijn neefje van 7, want dat heb ik nog nooit kunnen doen."
Tot dat moment zat de aankomende vorst met toenemende "kribbel in de prie" op rij 1 in de zaal te wachten tot hij samen met echtgenote Mariëtte de bühne opgeroepen werd. Na de traditionele "Eid aan 't Vaenke" werden hem door zijn voorganger en nu Grootvorst Harie I de huisorde én de jaarorde van De Marotte omgehangen, gevolgd door de vorstenketting. Daarna volgden de vorstenmuts en de drie veren. Die werden hem opgestoken door zijn zoon Koen, die in 2007 als stadsprins Koen I de scepter mocht zwaaien over het Marotterijk. De vorstenscepter maakte de nieuwe Vorst Marot compleet.
In zijn maidenspeech wenste hij allereerst iedereen een heel gelukkig 2015 toe, vol "kwatsj, sjaele kal, sjpas en lol". Hij stelde voor om niet meer van MPQS - Marotte Populusque Sittardiensis (Marotte en het volk van Sittard) te spreken, maar van PSQM - het volk van Sittard én De Marotte. Daarmee aangevend dat carnaval allereerst een groot volksfeest is, waarvoor De Marotte zich graag helemaal inzetten. "Veer zeen Zitterd": onder dat motto wil de nieuwe Vorst Marot Frits I zijn functie uitoefenen. Een motto dat onderlinge verbondenheid onderstreept.