Veerkrachtig en ambitieus MKB

09 apr , 14:00 Nieuws
drukke winkelstraat in sittard
De gemeenteraad van Sittard-Geleen heeft in de begroting 2023 middelen beschikbaar gesteld om mkb-ondernemers te ondersteunen.
Dat is belangrijk omdat – over heel Nederland gemeten – meer dan 70% van alle werknemers zijn boterham verdient bij een mkb-ondernemer. De maatschappelijke impact van die ondernemers op onder andere bestaanszekerheid, scholing en duurzaamheid is erg groot. De helft van alle mkb-ondernemers staat voor grote uitdagingen. De meesten van hen hebben minder dan 10 werknemers in dienst en hebben daardoor te weinig tijd en niet het vermogen om hun producten en bedrijfsprocessen klimaat-neutraal, inclusief en digitaal te maken.

MKB Green Deal

Om ondernemers te helpen bij de uitdagingen van morgen is in 2022 het ondersteuningsprogramma MKB Green Deal ontwikkeld. Een regionale samenwerking van de Stichting Bedrijven Sittard-Geleen, de Rabobank, Regionale Ontwikkelingsmaatschappij LIOF, de Stadslabs Sittard-Geleen en gemeente Sittard-Geleen. Met behulp van dit programma hebben de eerste 70 ondernemers een stap gezet om met energiebesparing en verduurzaming, circulair ondernemen, digitaliseren, personeel en het ontwikkelen van een toekomstbestendig verdienmodel impact te blijven hebben op de brede welvaart van de inwoners van Sittard-Geleen.

Van lokale aanpak naar nationale aandacht

Naast het uitvoeren van het lokale MKB Green Deal programma is achter de schermen hard gewerkt aan het doorontwikkelen van deze MKB Green Deal naar het Ambitieus MKB046 programma. Dit maakt deel uit van de nationale samenwerking van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat, MKB-Nederland, het Nederlands Comité voor Ondernemerschap, de VNG en G40-stedennetwerk. Het doel? De ondernemersdienstverlening op korte termijn verbeteren.

Aftrap Ambitieus MKB046

Op 10 april 2024 komen eerdergenoemde nationale en regionale samenwerkingspartners en verschillende mkb-ondernemers bij elkaar. Om inzichten te delen over ondernemersdienstverlening én officieel te starten met het ‘Ambitieus MKB046’. Een programma waar de ondernemer volledig centraal staat. Het Ambitieus MKB046 programma is een resultaat van uw besluit om mkb-ondernemers actief te ondersteunen en speelt een sleutelrol in de Nationale Actieagenda mkb-dienstverlening. Sittard-Geleen neemt hierin een leidende rol op zich.