Verdwijnt er toch een traditie rond de St.-Rosaviering?

25 aug 2022, 20:00 Nieuws
hmis rosakapel 20220823 2
Gaat er toch een traditie met St.-Rosa wegvallen? Dat vroeg deken Rob Merkx zich afgelopen dinsdagavond af tijdens een zeer druk bezochte H. Mis bij de Sint Rosakapel als voorbereiding op de St.-Rosaprocessie van komende zondag.
Ieder patroonsfeest - St.-Rosa is de stadspatrones van Sittard - duurt traditioneel altijd drie dagen. In de kerk spreekt men dan over een triduüm.
Dat geldt ook voor het feest van St.-Rosa. Naast de grote Sacramentsprocessie op zondag trekken op St. Rosamaandag en -dinsdag om 09:30 uur vanaf de St.-Michielskerk op de Markt bidprocessies naar de St.-Rosakapel op de Kollenberg waar om 10:00 uur de H.Mis gevierd wordt.
Die twee dagen wordt heel speciaal gebeden dat St.-Rosa haar stad en zijn bewoners ook komend jaar weer mag behoeden voor alle rampen en onheil.
Feit is dat de belangstelling voor de bidprocessies op maandag- en dinsdagmorgen en de aansluitende H.Mis met het jaar geringer wordt waardoor de kans bestaat dat er een einde komt aan deze traditie.
De deken deed daarom, mede namens het St.-Rosacomité, een dringende oproep om niet alleen op zondag, maar ook op maandag- en dinsdagmorgen om 09:30 weer samen in een sobere bidprocessie naar de kapel te trekken en daar om 10:00 uur de H. Mis te vieren. Het St.-Rosafeest duurt immers drie dagen, zo besloot de deken zijn warme toespraak.