Verhuizing van de volkstuinen op de schootsvelden is afgerond

27 mrt 2018, 17:17 Nieuws
oostelijke schootsvelden opgeleverd 1
De laatste volkstuinen in de Oostelijke Schootsvelden zijn verplaatst. Daarmee komen de werkzaamheden voor het eerste deel van de opwaardering van de Oostelijke Schootsvelden tot een einde.
De verplaatste tuinen worden momenteel ontdaan van de resterende materialen en begroeiing. Het gebied wordt opgeschoond. Zo kan later dit jaar worden gestart met de droge buitengracht.
De werkzaamheden verlopen volgens planning. Het doel was om alle volkstuinders voor de start van het tuinseizoen een opgeschoonde dan wel nieuwe tuin te bieden. Nu de laatste tuinhuisjes zijn geplaatst en de laatste planten zijn verpoot kunnen alle volkstuinders weer aan het nieuwe seizoen beginnen.
De aanloop naar de verplaatsing van de tuinen en de opwaardering van het gebied heeft een jaar geduurd. In die periode zijn gesprekken gevoerd met de tuinders en de volksvereniging. Alle tuinders zijn in de gelegenheid gesteld een tuinhuis te kiezen. Tuinders van wie de tuin verplaatst is, hebben mogen aangeven welke planten een plek in hun nieuwe tuin moesten krijgen. Die planten zijn verplaatst onder begeleiding van een expert. Ook de in het gebied aanwezige bijen zijn onder deskundige begeleiding verhuisd.
oostelijke schootsvelden opgeleverd 2
De werkzaamheden op de Oostelijke Schootsvelden zijn een onderdeel van Zitterd ReviSited. In de loop van de geschiedenis zijn grote delen van de historische vestingwerken en de vrije schootsvelden van Sittard bewaard gebleven. Dat is uniek in Nederland. Met de vaststelling van ontwikkelvisie Zitterd ReviSited is besloten om dit unieke karakter te versterken. Dat doet de gemeente door onder andere het water terug te brengen rond de stadswallen en vanuit de schootsvelden weer zicht te bieden op de tuinen en Fort Sanderbout.

Meer informatie

Wilt u op de hoogte blijven over de voortgang van de werkzaamheden? Abonneer u dan op de elektronische nieuwsbrief. Stuur hiervoor een email naar [email protected] .
oostelijke schootsvelden opgeleverd 3