(Ver)nieuwbouw DaCapo College ligt op schema

28 nov 2018, 8:03 Nieuws
vernieuwbouw dacapo
De (ver)nieuwbouw van het DaCapo College aan de Havikstraat in Sittard ligt op schema en wordt in augustus van komend jaar in gebruik genomen.
Dat liet voorzitter van het College van Bestuur van het DaCapo College Maurice Groten dinsdag weten.
Het DaCapo College betrekt het voormalige gebouw van Zuyd Hogeschool, dat met de verhuizing naar Ligne vrij kwam. Het gebouw is op de trappenhuizen en toiletgroepen na volledig gestript en wordt voorzien van nieuwe gevelplaten die niet alleen meer licht doorlaten, maar die ook een zeer hoge isolatiewaarde hebben, waardoor het energieverbruik naar beneden zal gaan. Verder wordt het gebouw voor warmte in de winter en koeling in de zomer aangesloten op het Groene Net en voldoet het gebouw aan het frisse scholen concept, dat zorgt voor een CO2-gecontroleerde leeromgeving.
Het gebouw is verdeeld in een aantal blokken en leerpleinen die zorgen voor een voor de leerlingen overzichtelijke en kleine setting.
Wat de bereikbaarheid betreft zijn er plannen om de school ook vanaf de achterzijde bereikbaar te maken voor leerlingen die op de fiets of bromscooter naar school komen. Het DaCapo College telt naar verwachting zo’n 1000 tot 1100 leerlingen, die veelal op een tweewieler naar school zullen komen.
De school werkt al sinds 1999 aan plannen voor nieuwe huisvesting. Oorspronkelijk was het de bedoeling dat het nieuwe onderkomen niet alleen aan vmbo-leerlingen onderdak zou bieden, maar ook aan mbo-leerlingen die een technische of techniek gerelateerde opleiding volgen bij Arcus of Leeuwenborgh. Dat plan voor een Technocollege ging evenwel niet door omdat Arcus en Leeuwenborgh zich geconfronteerd zagen met krimp van het aantal leerlingen en de plannen moesten herzien.
DaCapo paste de bouwplannen daarop aan. Desondanks was er nog sprake van een budgettair tekort van 1,9 miljoen euro. Dat bedrag is nu met een half miljoen euro teruggebracht naar 1,4 miljoen euro. Zowel het Arcus College als Leeuwenborgh Opleidingen hebben elk een bedrag van 200.000 euro terugbetaald ter dekking van de al gemaakte voorbereidingskosten van het oorspronkelijke plan en het DaCapo College heeft zelf een bedrag van 100.000 euro bijgedragen om het tekort te verlagen.
In de gemeenteraadsvergadering van 28 september 2017 werd besloten dat bij duidelijkheid over de daadwerkelijke bijdragen van de diverse partijen het dan nog aanwezige tekort zal worden verwerkt binnen het krediet herhuisvesting DaCapo College. Hiervoor werden destijds € 1,4 miljoen matchingsgelden geoormerkt.
Het College van B&W stelt daarom voor om een krediet van 1,4 miljoen euro beschikbaar te stellen om het tekort voor de (vernieuw)bouw van het DaCapo College te dekken.
Als gevolg van het preventief toezicht dient het voorstel, na goedkeuring door de gemeenteraad, ook ter goedkeuring aan de provincie te worden voorgelegd. Pas na een akkoord van de provincie kan het krediet worden verhoogd en zijn deze middelen beschikbaar.