Via Belgica gids: 188 pagina's inspiratie over Romeins Zuid-Limburg

21 jul 2018, 10:07 Nieuws
via belgica gids vvv
Op vrijdag 20 juli overhandigde gedeputeerde Hans Teunissen het eerste exemplaar van de Via Belgica gids aan Coenraad Reinders (Heerdeberg).
Coenraad ontwikkelde een van de acht Romeinse recepten voor de 188 pagina's dikke bundel. Naast recepten biedt de gids wandelroutes, beeldreportages, essays en andersoortige inspiratie over Romeins Zuid-Limburg.
Ondernemer Jasper Habets van Villa de Proosdij (Klimmen) benaderde Via Belgica met het idee om aan de hand van het oude kookboek van Apicius eigentijdse streekgerechten te ontwikkelen. Jasper: "De Romeinse tijd was culinair gezien heel spannend. De geavanceerde infrastructuur in het Romeinse Rijk zorgde ervoor dat vee, voedsel en zaden voor het eerst over grote afstanden vervoerd konden worden. De Via Belgica doorkliefde het latere Zuid-Limburg en bracht ook hier nieuwe culinaire invloeden."
Het idee van Jasper sloot naadloos aan op het voornemen om een ware Via Belgica wandel- en inspiratiegids te ontwikkelen. Ondersteund door de Provincie Limburg en de gemeenten Maastricht, Meerssen, Valkenburg aan de Geul, Voerendaal, Simpelveld, Heerlen, Landgraaf, Kerkrade is zes maanden lang gewerkt aan het verzamelen en optekenen van verhalen, het uitstippelen en testlopen van routes en het ontwikkelen van recepten.
Hans Teunissen: "Sinds 2015 is de Provincie Limburg actief om bijzondere archeologische verhalen boven het maaiveld te tillen en te verbinden met de samenleving. In dat kader is bijvoorbeeld ons provinciaal archeologisch depot verhuisd naar 'De Vondst', het centrum voor Archeologie in Limburg in Heerlen. Ook het project Via Belgica is een prachtig voorbeeld hoe we de Limburgse archeologie meer zichtbaar en beleefbaar maken voor het brede publiek."
Vanaf week 30 is de 188 pagina's tellende gids (hardcover) ter waarde van 12 euro verkrijgbaar bij de Limburg Winkels van VVV Zuid-Limburg, het Maastricht Visitor Center, Boekhandel Dominicanen en bij verschillende ondernemers en instellingen langs de Via Belgica.

Romeins erfgoed volop zichtbaar en beleefbaar

Een lange afstandswandeling van 56 km en acht ommetjes van 2,9 tot 16,5 km brengen het Romeins verleden weer tot leven. De routes zijn voorzien van een kaart en uitgebreide routebeschrijving. Onderweg wordt tekst en uitleg gegeven bij plekken en vondsten die een link hebben met een het Romeins verleden van de streek. Per gemeente zijn diverse plekken op inspirerende wijze uitgelicht en voorzien van aanvullende informatie en beeldmateriaal. Van een bakkerij die bakt voor de Tour de France, een Romeins heiligdom dat verscholen licht onder een hotel tot de grootste Romeinse opgraving van ons land: het Thermenmuseum in Heerlen. Maar je komt in de gids ook een wijngaard, steengroeve, Romeinse tuin en een idyllisch landgoed tegen.

Limburgse chefs stellen 'Romeinse' recepten samen

Exclusief in deze gids zijn acht smakelijke recepten te vinden die door regionale chefkoks zijn ontwikkeld. Marcel Klein (Derlon hotel), Coenraad Reinders (landgoed Heerdeberg), Gert Grootenboer (B&B-Restaurant SamSam), Otto Nijenhuis (Château St. Gerlach), Vrouwe Fortunata, Jasper Habets (Villa de Proosdij), Jan Benning (De Twee Gezusters) en Ellen Bekkers (Bakkerij Aroma) hebben zich laten inspireren door de Romeinse keuken en de lokale producten en gewassen die de Romeinen ooit introduceerden in Zuid-Limburg.

Journalistieke essays

De gids biedt ook ruimte voor diepgang en reflectie. Hans Moleman, Kris Förster en Loes van Oort leggen in hun essays (long reads) de link tussen heden en verleden en schrijven over archeologie, voeding, innovatie, architectuur, cultuur en landschap.

Verkooppunten

Limburg Winkels van VVV Zuid-Limburg, het Maastricht Visitor Center, Boekhandel Dominicanen, Villa de Proosdij, Derlon Hotel, Adriaan de Smaakmaker, landgoed Heerdeberg, Wijngaard Raarberg, De Bisschopsmolen, Ontmoet Anna, Chateau St. Gerlach, Wijngoed Fromberg, Thermenmuseum, De Twee Gezusters, Gillishof, Expositie Romeins Bocholtz. Stichting Linea Recta, Bakkerij Aroma. De actuele lijst met verkooppunten is te vinden op www.viabelgica.nl

Over Via Belgica

Via Belgica is de naam die in de twintigste eeuw is gegeven aan een 400 kilometer lange oude Romeinse heirbaan. De Via Belgica liep van Boulogne-sur-Mer via onder andere Arras, Bavay, Tongeren, Heerlen en Maastricht naar Jülich en Keulen. Binnen de huidige landsgrenzen kwam de Via Belgica in Nederlands-Limburg bij Maastricht de grens over om haar weg te vervolgen langs Meerssen, Valkenburg en Voerendaal. Om daarna via Heerlen en Landgraaf bij Rimburg de grens met Duitsland over te steken. Provincie Limburg en de gemeenten Maastricht, Meerssen, Valkenburg aan de Geul, Voerendaal, Simpelveld, Heerlen, Landgraaf en Kerkrade hebben de handen ineengeslagen om deze oude Romeinse heirbaan beter zichtbaar en beleefbaar te maken.
Bron: Provincie Limburg