Vier eeuwen kloosters en kloosterlingen in Sittard

02 mrt 2023, 16:00 Nieuws
klooster carmelitessen sittard
De Vereniging Sittards Verleden heeft de afgelopen jaren een aantal (wandel)boekjes uitgegeven om de gevarieerde historie van Sittard op een vrij laagdrempelige manier toegankelijk te maken voor een breed publiek.
Deze boekjes blijken gewild te zijn, reden waarom besloten is nu een boekje te wijden aan de vele kloosterlingen die zich in de loop van de tijd in onze stad gevestigd hebben. Vanuit hun kloosters hebben zij veel betekend voor de stad en haar inwoners. Nu bijna alle kloosters een andere invulling hebben gekregen of gaan krijgen, willen we de herinnering aan de kloosterlingen en hun kloosters levend houden en doorgeven aan volgende generaties die dan al lezend, wandelend of fietsend terug kunnen kijken op het werk dat de kloosterlingen in onze stad hebben verricht. Daarbij is niet alleen aandacht besteed aan de ordes en congregaties en hun betekenis voor Sittard maar ook aan de (bouw)geschiedenis van hun kloosters.
De kloostergeschiedenis in Sittard begint later dan in de meeste steden, namelijk pas vanaf 1622 met de komst van dominicanen. Weliswaar stichtte Jutta van Ravensberg in 1276 een begijnhuis in Sittard maar begijnen vormden geen kloostergemeenschap. Ons Kloosterplein verwijst dan ook niet naar een klooster maar naar het besloten stadsdeel (“claustrum”) van het kapittel van de Grote Kerk. In dat immuniteitsgebied gold het kerkelijk recht boven het burgerlijk recht. In het nog altijd verkrijgbare “Het Claustrum ontsloten, een wandeling door het Kapittelgebied van Sittard” valt daarover veel meer te lezen.
Vanaf de komst van de Dominicanen heeft Sittard zo’n vijftien kloosters gekend maar op dit moment doen er nog maar drie als zodanig dienst: het klooster van de Karmelietessen van het Goddelijk Hart van Jezus, ook wel de Zusters van de Kollenberg genoemd, Huize Seraphine en Huize Sint-Jozef van de Liefdezusters van het Heilig Bloed, de zusters van klooster Sint-Agnetenberg, en de van oorsprong Amerikaanse Dominicanessen van Sint-Cecilia die hun intrek hebben genomen in het vroegere patersklooster bij de kerk van Overhoven.
Zoals gebruikelijk hebben vrijwilligers uit onze vereniging voor de teksten en de illustraties zorg gedragen en laten de vormgeving en het drukwerk een vergelijkbare professionaliteit zien als onze vorige boekjes. De kloosters zijn op een plattegrond aangegeven zodat ze tijdens een wandel- of een fietstocht bezocht kunnen worden.
Het boekje heeft als titel “Vier eeuwen kloosters en kloosterlingen in Sittard” en het was de bedoeling dit boekje uit te geven bij gelegenheid van het twintigjarig bestaan van onze vereniging, eind 2020, maar ook dat is door de pandemie vertraagd. Het boekje is tijdens de Sint Joepmarkt voor € 5,00 te koop bij de stand van Vereniging Sittards Verleden in het Mariapark en vanaf dan ook bij Boekhandel Krings en bij Visit Zuid-Limburg in het Kritzraedthuis.