De
voedselverspilling van Nederlandse supermarkten is vorig jaar verder gedaald. Dat komt naar voren uit jaarlijks onderzoek door de Wageningen University & Research (WUR) in opdracht van stichting Samen Tegen Voedselverspilling en brancheorganisatie Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL).
Van de totale inkoop door supermarkten kwam 0,89 procent vorig jaar niet bij consumenten terecht. Dat percentage lag in 2022 nog boven de 1 procent.
De supermarktbranche brengt voedselverspilling sinds 2018 in kaart. Ten opzichte van dat jaar is de verspilling met 35 procent gedaald, stelt de WUR. Brood, afbakbrood en banket is nog altijd de categorie waarin de meeste verspilling plaatsvindt. Van de producten uit deze groep wist vorig jaar 6,5 procent de consument niet te bereiken. Toch is de verspilling binnen deze categorie al flink gedaald, stelt de WUR, met 16 procent ten opzichte van 2022. Zo zetten supermarkten al geruime tijd in op het uitverkopen van brood, bijvoorbeeld door broden van een dag eerder te verkopen met korting.