Volgend jaar twee Nederlandse coureurs in Formule 1

08 okt 2022, 19:25 Nieuws
max verstappen en nyck de vries in singapore 2022
In 2023 doen er twee Nederlandse coureurs mee aan de strijd om het Wereldkampioenschap Formule 1.
Want naast Max Verstappen is Nyck de Vries volgend jaar een van de 20 coureurs.
De Vries speelde zich in Monza in de kijker door als invaller voor de zieke Alexander Albon meteen in zijn eerste F1-race punten te scoren voor het team van Williams. De Formule 2 kampioen van 2019 en de wereldkampioen in de Formule E van 2021 heeft nu een contract op zak bij AlphaTauri, het opleidingsteam van Red Bull.
Daar kwam een stoeltje vrij omdat Pierre Gasly de overstap maakt naar Alpine om het vrijgekomen stoeltje van de naar Aston Martin overstappende Fernando Alonso over te nemen. De Spanjaard neemt de plek van Sebastian Vettel over. De Australiër Daniel Ricciardo, voormalig ploeggenoot van Max Verstappen, keert in elk geval komend jaar niet terug in de Formule 1. Zijn plek bij McLaren wordt ingenomen door zijn landgenoot Oscar Piastri.
Max Verstappen heeft een rol gespeeld in de definitieve komst van Nyck de Vries naar de Formule 1. De regerend wereldkampioen spoorde zijn landgenoot aan om topman Helmut Marko van Red Bull te bellen op de dag na de Grote Prijs van Italië, waarin De Vries als vervanger van de zieke Alexander Albon als negende eindigde in de auto van Williams. Het gevolg was een contract bij AlphaTauri, het zusterteam van Red Bull.
De Vries was dit jaar meer dan ooit in beeld bij de Formule 1. Hij reed vrije trainingen voor Mercedes, Williams en Aston Martin. Williams was zeer gecharmeerd van de Friese coureur en stelde hem een contract in het vooruitzicht, maar Red Bull, dat ook over de bezetting van AlphaTauri gaat, handelde sneller. Marko kon De Vries een zitje aanbieden omdat de beoogde kandidaat, de Amerikaan Colton Herta, niet beschikt over de vereiste licentie om in de Formule 1 te mogen racen.