Voorlopig geen verlaging lokale lasten

10 jun 2021, 10:05 Nieuws
toekomstvenster volkstuinen schootsvelden sittard
Vanavond wordt in een van de twee Raadsrondevergaderingen de gemeentelijke Kaderbrief 2021 - Een venster op de toekomst besproken.
Deze kaderbrief is de eerste die is opgesteld met input van de inwoners van de stad. Die input is verwerkt in de Toekomstvisie 2030. In de Toekomstvisie 2030 zijn bouwstenen aangeleverd over hoe de stad er uit moet zien. Deze bouwstenen zijn vertaald naar de Kaderbrief. Daarbij is het uitgangspunt dat de financiën duurzaam op orde moeten zijn.
In het stuk komt een passage voor over de moties die door de gemeenteraad zijn ingediend in de besluitvorming over de begroting 2021 en de
belastingvoorstellen 2021. Het betreft twee moties op het gebied van de lokale lasten: de heroverweging verhoging lokale lasten en het gefaseerde afbouwen van de hondenbelasting.
Het College heeft de lokale lasten extra verhoogd (2021: 3 procent; 2022: 2,5 procent; 2023: 1 procent en 2024: 1 procent) om het investeringsprogramma 2021-2024 te dekken. In de begroting 2018 werd de hondenbelasting met 0,2 miljoen euro verhoogd om tot een sluitende begroting te komen. Het College geeft in de Kaderbrief aan dat de moties nu niet uitgevoerd kunnen worden. Daarvoor ontbreekt op dit moment de financiële ruimte.
Wethouder Judith Bühler: “Als we willen investeren in de wensen van de inwoners van Sittard-Geleen zoals die in de Toekomstvisie naar voren komen, hebben we nu geen mogelijkheden om de lokale lasten te verlagen. We zien op termijn wel een aantal kansen voor extra financiële ruimte. Denk daarbij aan nieuwe financieringsstromen door subsidies, maar ook extra rijksmiddelen en uiteraard ook het maken van keuzes in bestaande activiteiten. Die plannen zijn echter nog niet concreet, waardoor we nu nog niet tegemoet kunnen komen aan de wens van de raad. Maar mijn streven is om de verlaging van de lokale lasten wel te realiseren, zodra daar ruimte voor is.”
Zie ook: