Voormalige bibliotheek maakt plaats voor nieuwe brandweerkazerne

12 feb 2020, 8:00 Nieuws
gebouw artamuse broeksittarderweg
De voormalige bibliotheek op de Broeksittarderweg in Sittard wordt nog voor het einde van dit jaar afgebroken.
De afdeling van Artamuse die daar nu nog is gehuisvest heeft de huur opgezegd en zal per 1 juli uit het pand zijn vertrokken. Voor andere huurders wordt tijdelijk onderdak gezocht.
De sloop van het pand maakt onderdeel uit van de plannen die de gemeente heeft opgesteld voor de herontwikkeling van het gebied dat wordt begrensd door de President Kennedysingel, de Lahrstraat, de Swentiboldstraat en de Broeksittarderweg.
Na de sloop van het voormalige bibliotheekgebouw verrijst op de hoek van de Swentiboldstraat en de Broeksittarderweg een nieuwe brandweerkazerne. Dat binnen het te herontwikkelen gebied als eerste een nieuwe brandweerkazerne gebouwd wordt, stemt burgemeester Sjraar Cox tot tevredenheid. "Deze kazerne is nodig voor incidentbestrijding in het centrum van Sittard en in Sittard-Oost. Eindelijk kunnen we straks de vrijwilligers die werken vanuit dit gebouw een volwaardig onderkomen bieden dat voldoet aan de eisen die in deze tijd gesteld worden."
Ook kazernechef Eric Wagemans is blij met de nieuwbouw. Het huidige gebouw is te groot en is qua energieverbruik niet bepaald duurzaam. Aanpassing van de bestaande bouw zou net zo duur uitvallen als nieuwbouw en daarmee is keuze voor nieuwbouw een logische.
De Veiligheidsregio Zuid-Limburg koopt de grond van de gemeente, gaat deze kazerne bouwen en wordt er ook eigenaar van. Er zijn twee varianten uitgewerkt, waarbij in de ene (de voorkeursvariant) de wagens via de Swentiboldstraat wegrijden en bij de andere de uitrit komt te liggen aan de Broeksittarderweg. Later dit jaar wordt besloten welke variant gebouwd zal worden.
De kazerne Sittard Stad, waar 24 vrijwilligers opkomen, herbergt straks één blusvoertuig, een manschappenbus en een verkenningsauto. De bouw start naar verwachting begin 2021.