Voortgang ongelijkvloerse kruising N276/Dr. Nolenslaan

17 mrt 2016, 13:29 Nieuws
n276 schematische weergave van bouwkuip met compartimenten
De aanleg van de bouwkuip voor de aanleg van de ongelijkvloerse kruising N276/Dr. Nolenslaan in Sittard vordert.
Eind februari werden de laatste stalen damwanden aangebracht en kwam er een einde aan de heiwerkzaamheden. Inmiddels is het graafwerk en het aanbrengen van het stempelraam in de eerste compartimenten van de bouwkuip al flink gevorderd en liggen de werkzaamheden op planning.
Tot en met begin april vinden de graafwerkzaamheden plaats waarbij de gehele bouwkuip per compartiment tot op de gewenste diepte wordt afgegraven. Een groot deel van de graafwerkzaamheden vindt onder water plaats doordat men de bouwkuip bewust vol water laat lopen. Op die manier kan de stabiliteit van de bouwkuip worden gegarandeerd.
Omdat er tamelijk diep gegraven moet worden, neemt de gronddruk tegen de damwanden van de bouwkuip flink toe. De damwanden alleen zijn niet sterk genoeg om deze gronddruk te weerstaan waardoor deze kunnen uitbuigen. Om dit te voorkomen brengen wordt een stempelraam aangebracht en wordt de bouwkuip gevuld met water. Damwanden, stempelraam en water geven samen voldoende weerstand aan de gronddruk zodat de bouwkuip stabiel is en blijft.
Onderwaterbeton
Nadat de graafwerkzaamheden in een compartiment zijn afgerond, wordt op de bodem daarvan een betonvloer aangebracht. Omdat de bouwkuip vol water staat wordt daarvoor onderwaterbeton gebruikt. Om een stevige constructie te krijgen moet dat in één aaneengesloten werkgang gebeuren. Daarvoor wordt twee dagen langer tot ongeveer middernacht doorgewerkt.
Na het uitharden van het onderwaterbeton neemt deze de stabiliteitsfunctie van het water over. Daarna kan het compartiment van de bouwkuip worden leeggepompt zonder dat de damwanden uitbuigen. Vervolgens kan in de droge bouwkuip worden begonnen met de aanleg van de ongelijkvloerse kruising.