Vragen aan College over opvang alleenstaande minderjarige asielzoekers

11 apr 2023, 8:00 Nieuws
vragen over dreigend tekort opvang minderjarige vreemdelingen
Er dreigt een groot tekort aan opvangplekken voor alleenstaande minderjarige vreemdelingen (amv’ers).
Dat blijkt uit actuele cijfers van het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) en voogdijorganisatie Nidos. Het tekort is het grootst in Zuid-Holland en Noord-Holland. Ook in Limburg dreigt een tekort.
Het COA brengt de jongeren onder op locaties met een grootte van 50 tot 100 plekken zolang hun asielaanvraag nog loopt en geeft aan dit jaar bijna 2400 plekken extra nodig te hebben, zo liet NOS Nieuws op 4 maart van dit jaar weten. Nidos vangt ze op in woningen als ze mogen blijven in Nederland; de stichting heeft er nog eens ruim 2300 nodig. Voor Limburg is dat respectievelijk 169 (COA) en 195 (Nidos).
Tot de nieuwe Spreidingswet volgend jaar van kracht wordt, mogen gemeentes zelf kiezen of ze opvang voor deze jongeren willen aanbieden of niet. De gemeente die voor huisvesting tekent, moet er ook voor zorgen dat er onderwijs is voor deze groep.
Reden voor raadsleden Jos Janssen (GroenLinks) en Annelies Wielders (PvdA) om namens de gemeenteraadsfractie van GroenLinks-PvdA schriftelijk een aantal vragen aan het College van B&W te stellen.
De fractie wil weten of het College een verzoek heeft ontvangen van verantwoordelijk staatssecretaris van der Burg of van de Veiligheidsregio Zuid of van de provincie om op korte termijn meer COA-opvangplekken te regelen voor alleenstaande minderjarige asielzoekers en of er over deze groeiende problematiek met de provincie of binnen het algemeen bestuur van de Veiligheidsregio Zuid en met schoolbesturen in onze gemeente gesprekken zijn gevoerd over huisvesting en begeleiding van alleenstaande minderjarige asielzoekers.
De GroenLinks-PvdA fractie stelt dat het verstandig is de nieuwe Spreidingswet niet af te wachten maar proactief beleid voor te bereiden op dit Onderwerp en vraagt hoe het College daarover denkt.
Verder vraagt de fractie welke acties en maatregelen zet het College inzet met betrekking tot alleenstaande minderjarige asielzoekers en statushouders.
Tenslotte wil de fractie weten of het College ervan op de hoogte is dat leerlingen van DaCapo College momenteel door gebrek aan leerkrachten thuiszitten en of er zicht is op de mogelijkheden in het onderwijs voor deze minderjarige asielzoekers.