Vragen CDA-raadsfractie over gebruik afvalstof Beaumix bij verbreding A2

27 jul , 12:00 Nieuws
a2 bij born
Aannemer Boskalis is van plan om 500.000 ton Beaumix toe te passen als vulmiddel bij de verbreding van de A2 over een lengte van 20 kilometer tussen de knooppunten Kerensheide bij Stein en Het Vonderen bij Echt.
Het is een 'circulaire bouwstof' die bestaat uit bodemas uit afvalenergiecentrales (AEC) dat na verbranding schoongewassen en gezeefd is. Het product is in opspraak gekomen nadat enkele jaren geleden in Katwijk burgers onder meer grote hoeveelheden batterijen in  de in een weg verwerkte Beaumix ontdekten, waar het leidde tot ernstige vervuiling van het drainagewater.
Natuurfederatie en Milieufederatie Limburg vinden het schandalig dat resten uit afvalovens worden gebruikt bij de verbreding van de A2. Naar toekomstige generaties toe is dit volgens de federaties niet te verantwoorden. Ook dorpsplatforms en omwonenden op minimale loopafstand van de A2 zijn volgens CDA gemeenteraadslid Jos Schlössels uit Einighausen niet blij met het voornemen van Boskalis en spreken hun grote bezorgdheid uit.
Het geschetste scenario staat volgens de CDA-fractie haaks op het voornemen van de provincie om de grondbeschermingsgebieden nog beter tegen vervuiling te beschermen.
De gemeente Stein, Echt-Susteren en Sittard-Geleen hebben inmiddels te kennen gegeven dat bij de eigen wegen voor dit omstreden plan geen toestemming wordt gegeven. Toch vond de CDA fractie het nodig om hierover een aantal kritische vragen over dit dossier te stellen aan het college:
  1. Bent u als college geïnformeerd door aannemer Boskalis om 500.000 ton Beaumix onder de A2 te gaan verwerken of heeft u het bericht ook uit de krant moeten vernemen?
  2. Inden u door Boskalis bent geïnformeerd is de vraag wanneer deze informatie heeft ontvangen.
  3. Indien Boskalis u niet heeft geïnformeerd, gaat u dan met hen in overleg? 
  4. Bent u samen met de colleges van Stein en Echt-Susteren er nog altijd op tegen, mocht deze verwerking eveneens worden toegepast bij wegen binnen de genoemde gemeenten? 
  5. Bent u het met de CDA fractie eens dat het voornemen van aannemer Boskalis slecht is voor de gezondheid en leefbaarheid voor onze toekomstige generaties?
  6. Bent u ervan op de hoogte of aannemer Boskalis van plan is om Beaumix nog bij andere projecten toe te passen, zoals bij de verbreding van het Julianakanaal?
  7. Kunt u aangeven of en zo ja waar de afvalresten op dit moment opgeborgen zijn?
  8. In hoeverre en op welke wijze kan het college garanderen dat er geen afvalresten bij gemeentewegen toegepast wordt?