Vragen D66 inzake Energiecoöperatie Sittard-Geleen

13 jul , 20:00 Nieuws
windmolen cc0 via pxhere
De Energiecoöperatie Sittard-Geleen - opgericht in 2013 - wordt op 17 juli aanstaande definitief opgeheven en ontbonden.
Energie Coöperatie Sittard-Geleen (ECSG) is een coöperatieve vereniging van inwoners uit de regio Sittard-Geleen, die samen over betaalbare, eigen en duurzame energie willen beschikken. De coöperatie is tot de conclusie gekomen dat burgerwindenergie in de gemeente Sittard Geleen niet mogelijk is, omdat alle drie de voorgestelde locaties om uiteenlopende redenen zijn afgewezen door de gemeente Sittard-Geleen.
In een brief aan het college van B&W laat de raadsfractie van D66 weten het te betreuren dat Sittard-Geleen “wederom slecht in het nieuws komt als het gaat om de doelstellingen inzake de energietransitie en de uitvoering van de gestelde ambities”.
Volgens D66 dient Sittard-Geleen als derde stad van Limburg het goede voorbeeld te geven aan de rest van de regio. De plaatsing van windmolens in Sittard Geleen is, wat D66 betreft, noodzakelijk voor het behalen van de doelstellingen van de RES Zuid-Limburg.
In de brief stelt D66, na een gesprek dat de fractie heeft gehad met een van de bestuursleden van de Energiecoöperatie Sittard-Geleen, nog kansen te zien voor de toekomst wat betreft de RES-doelstellingen, windenergie en inwonerparticipatie. Op grond daarvan stelt de gemeenteraadsfractie van D66 een aantal vragen aan het college van B&W.
Zo wil men weten of de gemeente zich mede verantwoordelijk voelt voor het besluit van de Energiecoöperatie Sittard-Geleen om ermee te stoppen. Ten tweede wordt gevraagd of het college kennis heeft van en beschikt over een vrij recent rapport van de Provincie, waarin het Gelders Eind, Graetheide en Einighausen zouden zijn genoemd als plekken waar windmolens geplaatst zouden kunnen worden. Tevens wil men van elk van deze locaties weten om welke redenen ze door de gemeente werden afgewezen.
D66 ziet kansen in de motie Lokale Green Deal Sittard-Geleen, die in november 2023 door de gemeenteraad werd aangenomen. In de motie staat vermeld dat in het vierde kwartaal van 2024 het college naar de raad komt inzake projectvoorstellen ten aanzien van de RES-doelstellingen. Daarnaast werd in het gesprek tussen de D66-fractie en de Energiecoöperatie Sittard-Geleen duidelijk dat – als zich kansrijke mogelijkheden voordoen – de initiatiefnemers van de coöperatie van plan zijn om hun werk weer op te pakken afdeling Sittard-Geleen onder Zuidenwind.
De D66-fractie vraagt of het college een rol/bijdrage ziet weggelegd voor de mogelijke afdeling Sittard-Geleen van Zuidenwind als het gaat om projectvoorstellen die voortvloeien uit de genoemde raadsmotie en hoe dat vorm zou moeten krijgen.
Verder vraagt D66 of het college van B&W lokale beleidskaders zou willen aanpassen om het realiseren van windenergie binnen onze gemeente makkelijker te maken. Tot slot vraagt de fractie of het college van B&W bereid is om een werkbezoek te brengen aan plekken in Limburg waar Zuidenwind al inwoner-windparken werden gerealiseerd.