Vragen gemeenteraadsfractie D66 over uitstoot stikstof en ammoniak

07 apr 2022, 18:00 Nieuws
zicht op chemelot vanaf grindberg schipperskerk 2018
Dinsdag maakte de minister voor Natuur en Stikstof de top-100 lijsten bekend van stikstof- en ammoniakbronnen in Nederland.
Daaruit blijkt dat Chemelot in Geleen een van de grootste uitstoters is van stikstofoxiden en ammoniak. Binnen de nationale lijst van de stikstofoxidenbronnen staat Chemelot op de vierde plek met een emissie (kg) van 2123026,00 en in de lijst van uitstoters van ammoniak op de derde plek met een emissie (kg) van 113794,00.
Beide chemische stoffen worden als schadelijk gekenmerkt voor natuur, lucht, bodem en water. Uiteindelijk resulteert dit ook in schade aan de biodiversiteit.
Op grond hiervan stelt de fractie van D66 de volgende vragen aan het College van B&W. De fractie vindt dat de gemeente een stevige ambitie moet hebben om de uitstoot te beperken en de natuur in onze gemeente te versterken en ziet graag dat de gemeente, samen met de provincie, buurgemeenten, de Brightlands Chemelot Campus en Chemelot in gesprek gaan om een versnelde emissiereductie te realiseren. Verder vraagt de fractie zich af of de gemelde stikstofuitstoot past binnen de vergunning en of er ten gevolge van die uitstoot andere projecten in de gemeente stil zijn komen te liggen.