Op donderdagavond 8 september kwamen tijdens een zogenaamde Pleinbijeenkomst in het gemeentehuis in Geleen de nieuwbouwplannen voor zorgcentrum De Baenje ter sprake.
Als spreekbuis voor de bewoners trad daarbij Buurtcomité Wijwonen op.
Tijdens twee informatieavonden, waarvan de laatste plaatsvond op 20 juli jongstleden in de loungebar van Foroxity, konden raadsleden al kennisnemen van de bezorgdheid van meerdere buurtbewoners over het ontwerp van de nieuwbouw van zorgcentrum De Baenje. Op de betreffende informatieavond presenteerde een in de buurt wonende architect een plan voor een alternatieve aanpak en kwamen diverse bezwaren aan bod, zowel wat betreft het door initiatiefnemers ZOwonen en Zuyderland voorgestane schetsontwerp, de communicatie tussen ZOwonen en Zuyderland enerzijds en Wijwonen anderzijds en de door het College van B&W gevolgde procedure.
Het oude zorgcomplex wordt momenteel gesloopt. Het door ZOwonen en Zuyderland - de initiatiefnemers voor de nieuwbouw van het zorgcomplex - voorgestane schetsontwerp stuit vanwege volume en hoogte op bezwaren van buurtbewoners. Buurtcomité Wijwonen geeft aan dat het schetsplan van Zuyderland en ZOwonen bestaat uit een 24 meter hoog gebouw, terwijl het vigerende bestemmingsplan slechts een hoogte van 9 meter toestaat. In de ogen van Wijwonen is het bouwvolume te massaal. Daarnaast zou de omgevingsvergunning aangevraagd worden middels de kruimelgevallenregeling*, waardoor de raad niet in positie wordt gebracht. Verder heeft het College van B&W op 14 juni het principebesluit genomen om onder bepaalde voorwaarden in te stemmen met het door ZOwonen en Zuyderland ingediende schetsontwerp.
Wijwonen geeft aan meerdere malen uitgenodigd te zijn voor een gesprek bij de aanvragers, maar dat van overleg geen sprake is geweest. Zij hebben de informatiebijeenkomsten ervaren als een eenrichtingsverkeer van informatie, waarbij de aanvragers enkel informatie gedeeld hebben, maar niet openstonden voor informatie vanuit het buurtcomité. Wijwonen benadrukt verder geen tegenstander van nieuwbouw van De Baenje te zijn, maar wel van het gepresenteerde schetsontwerp.
Inmiddels is het de verantwoordelijke wethouder gelukt om de architecten van het buurtcomité en ZOwonen en Zuyderland aan tafel te krijgen. Er wordt naar de bezwaren van Wijwonen gekeken en wijzigingen in het schetsplan zouden bespreekbaar zijn.
Naar aanleiding hiervan stelt de raadsfractie van politieke groepering gob een aantal vragen aan het College van B&W.
De fractie wil weten welke stedenbouwkundige argumenten zijn er om in te stemmen met het ingediende schetsontwerp en waarom in dit geval de kruimelgevallenregeling* van toepassing zou zijn. Verder wil de fractie weten of het klopt dan het schetsplan een bouwhoogte van 24 meter aangeeft terwijl die bouwhoogte volgens het geldende bestemmingsplan maximaal 9 meter mag bedragen.
Volgens de fractie zou het, gezien de prominente ligging van het object, de gevoelens in de buurt en het grote verschil in bouwhoogte tussen schetsplan en bestemmingsplan, beter zijn geweest als de gemeenteraad in dit dossier in positie zou zijn gebracht. Daarom vraagt de fractie het College om de gemeenteraad hierin alsnog in positie te brengen.
Tenslotte vraagt de fractie of het College betrokken is bij of op de hoogte wordt gehouden van de voortgang in de gesprekken tussen ZOwonen en Zuyderland enerzijds en Wijwonen anderzijds en of de gemeenteraad hiervan actief op de hoogte gehouden kan worden.
* Kruimelgevallenregeling/kruimelregeling: De kruimelvergunning is een relatief snelle route om van het bestemmingsplan af te wijken. Relatief snel omdat de reguliere voorbereidingsprocedure van 8 weken op een kruimelaanvraag van toepassing is én omdat de gemeenteraad geen bemoeienis met een kruimelafwijking heeft. » meer informatie