Vragen gob over gemeenschapshuis Het Klaverblad

01 jul 2021, 18:00 Nieuws
bs leeuwerik en gemeenschapshuis klaverblad in einighausen
De gemeenschapsaccommodatie Het Klaverblad in Einighausen vindt onderdak in het gebouw van Basisschool De Leeuwerik.
De school heeft onlangs laten weten snel extra klaslokalen nodig te hebben. Dat zou dan ten koste kunnen gaan van de gebruiksmogelijkheden van de in het schoolgebouw ondergebrachte gemeenschapsaccommodatie Het Klaverblad. En daarmee zijn de gebruikers van Het Klaverblad niet gelukkig.
De gemeenteraad heeft de afgelopen jaren de kaders voor het gemeentelijk accommodatiebeleid vastgesteld en verder aangescherpt. Op basis daarvan is het College van B&W aan de slag gegaan en wordt per cluster bekeken wat de toekomst van de beschikbare accommodaties zal zijn. Discussies over het accommodatiebeleid afgelopen december hebben geleid tot de afspraak dat de gemeente verder in gesprek gaat met alle belanghebbenden (accommodatiebeheerders en gebruikers). In gevallen waar gemeente en betrokkenen niet tot overeenstemming komen is het de gemeenteraad die de knoop doorhakt.
De toekomst van de gemeenschapsaccommodaties in het cluster Guttecoven, Einighausen en Limbricht zou - indien nodig - in een later stadium in de raad aan de orde komen. Maar nu ligt er kennelijk toch al een voorstel betreffende Het Klaverblad en de Leeuwerik dat van invloed is op de toekomst van de gemeenschapsaccommodatie in Einighausen. En voor dat voorstel bestaat in Einighausen weinig draagvlak, zo stelt de gemeenteraadsfractie van politieke groepering gob bij monde van fractievoorzitter Yvonne Salvino en raadslid Marcel Claessens in een brief met vragen aan het College van B&W. “En draagvlak is belangrijk.”
De gob-fractie wil van het College weten waarom er ten aanzien van Einighausen, vooruitgelopen wordt op de nadere besluitvorming over gemeenschapsaccommodaties en ontmoetingsplekken in het hele cluster Einighausen, Guttecoven en Limbricht.
De fractie wijst erop dat basisschool De Leeuwerik en gemeenschapsaccommodatie Het Klaverblad het samen eens waren over een alternatief plan, een plan dat kon rekenen op draagvlak. Ook zou er ambtelijke overeenstemming hebben bestaan over dat alternatief plan. De gob-fractie wil van het College weten of dat klopt en waarom het plan dan toch is afgewezen.
In de nu ontstane situatie worden activiteiten van Het Klaverblad verstoord omdat leerlingen de ruimte waarin die activiteiten plaatsvinden moeten gebruiken als doorgang. Dat vindt gob een onwenselijke situatie die niets te maken heet met multifunctioneel gebruik.
Door Het Klaverblad is aangegeven dat de nieuw geplande opslagruimte weliswaar qua vloeroppervlak gelijk is, maar door de L-vorm aanzienlijk minder functioneel te gebruiken is. De gob-fractie wil de mening van het College weten over de functionaliteit van de opslagruimte. Verder wordt gevraagd wat dient te worden verstaan onder een ontmoetingsruimte als bedoeld in het accommodatiebeleid en welke oppervlakte en functionaliteit daaraan worden toegekend. Tenslotte wil de fractie van het College weten of er al meer zicht is op een subsidieregeling voor ontmoetingsruimten.