Vragen gob over hulpverleners bij evenementen en festivals

05 apr 2023, 12:00 Nieuws
mamas pride 2022 elle hollis
Ook dit voorjaar staan weer een aantal mooie evenementen en festivals in onze gemeente voor de deur.
Evenementen en festivals waar veel mensen van binnen en buiten onze gemeente van genieten. Evenementen en festivals zorgen voor ontmoetingen, plezier en verbinding en hebben dan ook een groot belang.
Evenementen worden soms door professionele partijen, maar vaak ook door vrijwilligers georganiseerd.
Bij het organiseren van evenementen en festivals komt veel kijken: regels waaraan moet worden voldaan, vergunningen die moeten worden aangevraagd etc. Bij veel evenementen en festivals moeten Bedrijfshulpverleners en/of EHBO’ers aanwezig zijn.
In 2022 zijn de regels voor evenementen aangescherpt door introductie van de evenementennorm Nederland. Zo moeten EHBO’ers over meer competenties beschikken en moeten zij maandelijks op herhalingsles. Ook moeten EHBO’ers met minimaal twee personen werken, waardoor inzet van nog meer mensen nodig is bij een evenement of festival. Verder is er (ook) bij de EHBO’ers sprake van vergrijzing en heeft corona ertoe geleid dat er de afgelopen twee jaar minder nieuwe mensen zijn opgeleid.
De vraag is of er genoeg gekwalificeerde EHBO’ers beschikbaar zijn of dat de evenementen en festivals onder druk komen te staan. Een recent voorbeeld van een evenement dat afgelast is vanwege gebrek aan vrijwilligers, waaronder EHBO’ers, is de City Run in Roermond.
De gemeenteraadsfractie van politieke groepering gob wil graag de organisaties van de evenementen en de festivals die onze gemeente kleur geven ondersteunen en voorkomen dat evenementen of festivals nu of in de toekomst niet kunnen doorgaan door een gebrek aan hulpverleners. Op grond daarvan stelt de fractie de volgende vragen aan het college van B&W:
De gob-fractie heeft daarom de volgende vragen aan het college:
  1. Is het College bekend met de aanscherping van de nieuwe evenementennorm?
  2. Is het College bekend met de terugloop in goed opgeleide EHBO’ers die beschikbaar zijn voor evenementen en festivals?
  3. Zijn Bedrijfshulpverleners voldoende gekwalificeerd om aan de evenementennorm te voldoen?
  4. Is het College bereid om bij de EHBO-verenigingen in de gemeente Sittard-Geleen te inventariseren hoeveel hulpverleners er beschikbaar zijn voor evenementen en festivals?
  5. Is het College bereid om, bijvoorbeeld in samenwerking met de GHOR GGD, een onderzoek te doen naar de mogelijkheden om het aantal beschikbare hulpverleners voor evenementen en festivals op peil te brengen en te houden in relatie tot het voldoen aan de evenementennorm?
  6. Is het College bereid dit onderwerp onder de aandacht te brengen bij de VNG?
  7. Is samenwerking met EHBO-verenigingen in de regio/buurgemeentes voorstelbaar?
  8. Ziet het College (anderszins) mogelijkheden om organisaties van evenementen en festivals te ondersteunen op het gebied van het beschikbaar zijn of stellen van hulpverleners?