Vragen GroenLinks-PvdA over fors lagere subsidie voor Bie Ós

20 jul 2023, 12:00 Nieuws
omroep bie os
Naar aanleiding van een raadsinformatiebrief van het College van B&W stelt de gemeenteraadsfractie van GroenLinks-PvdA schriftelijk een aantal vragen.
Streekomroep Bie Ós ontving fors minder subsidie dan was aangevraagd: van de gevraagde 66.000 euro werd een bedrag van 5000 euro toegekend. Bovendien zou het besluit zijn genomen zonder hierin de gemeenten Beek en Stein te kennen, die eveneens als subsidieverstrekker betrokken zijn bij de streekomroep.
Als reden voor het fors lagere subsidiebedrag voert wethouder Houtakkers onder meer aan dat er geen volwaardig Programma Beleidsbepalend Orgaan (PBO) is. Hierdoor kan niet worden getoetst of er sprake is van een Lokaal Toereikend Media Aanbod (LTMA). Verder stelt de wethouder dat Bie Ós eind 2022 over een forse algemene reserve beschikte.
GroenLinks-PvdA wil nu van het College weten hoe de subsidieregeling voor een streekomroep is ingericht en aan welke voorwaarden de omroep moet voldoen om voor subsidie in aanmerking te komen.
Verder wil de fractie onder meer weten of er overleg met Bie Ós is geweest over het voornemen om de subsidie fors te verlagen en hoe dat overleg is verlopen. Ook vraagt de fractie waarom is besloten om het Commissariaat voor de Media te vragen om handhavend op te treden en wat de gemeente heeft gedaan om deze verregaande stap te voorkomen.
Tenslotte wil de fractie weten of het klopt dat de gemeenten Beek en Stein niet op de hoogte waren van het voornemen fors af te wijken van de gevraagde subsidie; welke subsidieafspraken de drie gemeenten hebben gemaakt wat de streekomroep betreft en waarom Stein en Beek er kennelijk geen moeite mee hebben dat er geen volwaardig PBO bij Bie Ós actief is. Dat roept tevens de vraag op welke toekomst het College ziet voor een streekomroep in de westelijke mijnstreek en hoe die in samenwerking met de gemeenten Stein en Beek vorm moet worden gegeven.