Vragen over doneerringen

23 jul , 12:00 Nieuws
statiegeldblikjes en flesjes
Duurzame bewustwording en meer recyclen is van groot belang. Dat blijkt onder meer uit de invoering van statiegeld op drankenblikjes
Amani Boukhrissi stelt namens de raadsfractie van GroenLinks daarom een aantal vragen aan het college van B&W over het aanbrengen van doneerringen rond afvalbakken. Zo wordt voorkomen dat mensen, die het geld goed kunnen gebruiken, in de afvalbakken gaan graaien op zoek naar lege blikjes, die ze vervolgens inleveren bij de supermarkt om het statiegeld te innen. Daarnaast kan het een laagdrempelige manier zijn voor inwoners om hun blikjes en flesjes in te leveren.
De Doneerring is in Duitsland al jaren een succes en inmiddels hebben meer dan 20 Nederlandse gemeenten (waaronder Venlo en binnenkort mogelijk ook Maastricht) de doneerringen ingevoerd.
De fractie vraagt het college of het bekend is met het initiatief Doneerring en hoe het tegen het idee om doneerringen te plaatsen aankijkt. Verder wil de fractie weten of het college het met de GroenLinks-PvdA fractie eens is “dat de doneerring een waardige manier is voor inwoners met een minder brede beurs (zoals daklozen) door middel van statiegeld toch geld voor een boterham kunnen verzamelen” en of men bereid is om in de gemeente een pilot te starten met de doneerring.
Volgens GroenLinks wordt er nu veel gegraaid in de afvalbakken om statiegeldblikjes. De doneerring zou daarom zorgen voor minder afval rondom de afvalbakken. Als laatste vraagt GroenLinks/PvdA of het college nog andere ideeën heeft om te voorkomen dat onnodig statiegeldblikjes in de afvalbakken belanden.