Vragen over milieucontroles door omgevingsdiensten

18 jul , 16:00 Nieuws
drinkwater maas kraanwater
De gemeenteraadsfractie van GroenLinks/PvdA heeft het college van B&W schriftelijk vragen gesteld over milieucontroles door omgevingsdiensten.
Dit naar aanleiding van een bericht op de website van NOS Nieuws, waarin werd gemeld dat de omgevingsdiensten te kampen hebben met personeelstekorten en -krapte, waardoor ze onvoldoende in staat worden geacht om milieucontroles uit te voeren.
Dit bericht kan volgens de fractie niet los gezien worden van het onderzoeksrapport van de Commissie van Aartsen, waarin kritiek werd geuit over de kwaliteit van de omgevingsdiensten. Met de adviezen van dit uit 2021 daterende rapport was begin van dit jaar nog weinig gedaan. De GroenLinks/PvdA-fractie vindt dit een zorgwekkende situatie, die om opheldering en adequate actie vraagt en stelt daarom een aantal vragen aan het college.
Allereerst wordt gevraagd of het college het gesignaleerde probleem herkent en in hoeverre de Omgevingsdienst Zuid-Limburg hiermee heeft te kampen en of dit van invloed is op de kwantiteit en kwaliteit van de te verrichten milieucontroles?
Met brief van 4 juli 2024 heeft de Omgevingsdienst Zuid-Limburg de begroting voor 2025 voorgelegd, waarin de groei naar robuustheid centraal staat. De fractie van GroenLinks/PvdA wil van het college weten of deze begroting in voldoende mate beantwoordt aan de opgedragen taakstelling; welke aanbevelingen uit het onderzoeksrapport van de Commissie van Aartsen verdere uitwerking verdienen om de Omgevingsdienst Zuid-Limburg de nodige robuustheid te kunnen meegeven en of financiële middelen hierbij een obstakel vormen.
Tenslotte geeft de fractie aan al vaker schriftelijke vragen te hebben gesteld rondom het thema milieu en gezondheid, zoals begin dit jaar nog met betrekking tot afvalwaterlozingen. “De in die brief van 23 januari 2024 gestelde centrale vraag dringt zich ook nu weer heel nadrukkelijk op, namelijk in hoeverre er sprake is van een dekkend vangnet bij de beheersing van risico’s voor milieu en gezondheid.” Reden om het college te vragen om op korte termijn een themasessie te beleggen, waarin uitgebreid wordt uiteengezet hoe alle partijen die betrokken zijn bij vergunningverlening, toezicht en handhaving op elkaar inwerken, afgezet tegen de bevoegdheidsverdeling.