Vragen over vluchtelingen Oekraïne en statushouders

28 apr 2022, 14:00 Nieuws
vlag oekraine voor stadhuis sittard geleeen
Vanaf 19 april is sporthal Glanerbrook in gebruik als doorstroomlocatie voor Oekraïense vluchtelingen in de regio Zuid-Limburg.
Verder worden er vluchtelingen opgevangen op verschillende locaties in Sittard-Geleen waar zij langere tijd kunnen verblijven, zoals in de Wagenaarflat van ZOwonen in Geleen en het Oranje Hotel in Sittard. Ook worden er vluchtelingen uit Oekraïne bij inwoners thuis opgevangen.
De raadsfractie GroenLinks/PvdA laat in een brief aan het College van B&W weten veel waardering voor de inzet van hulporganisaties, gemeente en individuele inwoners van onze gemeente te hebben. Met name over de particuliere opvang en de hulp vanuit de gemeente heeft de fractie enkele vragen. Ook wil de fractie graag inzicht krijgen in de huisvesting van statushouders (vluchtelingen uit allerlei landen) en de impact van de vluchtelingenstroom uit Oekraïne hierop.
GL/PvdA wil van het College weten hoeveel locaties voor langere tijd (zoals Wagenaarflat en Oranje Hotel) momenteel beschikbaar zijn in Sittard-Geleen, hoeveel vluchtelingen op die locaties al een verblijfplaats kregen en hoeveel plekken er op korte termijn beschikbaar zijn of komen.
Ook wil de fractie weten of het College zicht heeft op het aantal vluchtelingen dat door particulieren wordt opgevangen in onze gemeente en welk percentage daarvan voor bepaalde tijd is en welk voor onbepaalde tijd. Als deze informatie niet voorhanden is vraagt de fractie het College of het bereid is een campagne te starten om deze informatie te verkrijgen en periodiek, bijvoorbeeld tweewekelijks, te updaten.
Verder wordt gevraagd of vluchtelingen die momenteel in Nederland maar buiten Zuid-Limburg in een opvanglocatie verblijven een locatie voor langere tijd (zoals Wagenaarflat en Oranje Hotel) kunnen krijgen? Zo niet, op basis van welke afspraken in regionaal dan wel landelijk verband baseert het college deze keuze? Zo ja, op welke wijze kunnen particulieren die hierin een bijdrage willen leveren zich melden?
Tenslotte vraagt de fractie in hoeverre de gemeente er in slaagt om te voldoen aan de elk half jaar door het ministerie van Justitie en Veiligheid gestelde taakstelling voor het huisvesten van statushouders en welke impact de gemeente verwacht van de vluchtelingenstroom uit Oekraïne op de realisatie van die taakstelling.