Vragen raadsfractie PVV over stand van zaken Franse Klooster

26 jul 2021, 12:00 Nieuws
franse klooster achterzijde
De raadsfractie van de PVV heeft het College van B&W schriftelijk een aantal vragen gesteld over de stand van zaken rond het voormalige Frans Klooster en de relatie met China.
De gemeente verleende in juni 2020 vergunning voor de bouw van een Chinees cultuur- en gezondheidscentrum in het voormalig Frans Klooster aan de Heinseweg in Sittard. Het pand werd enkele jaren geleden gekocht door de Chinese zakenman Cheng Yagui. Er zou mogelijk ook een dependance van het Confuciusinstituut worden gevestigd.
Yagui vroeg de gemeente vorig jaar vanwege de situatie rond Covid-19 om de plannen te mogen temporiseren en aan te passen. De gemeente ging daar in mee, maar vroeg daarbij wel om snel een aangepast plan in te dienen, zo dat medio 2022 met de bouw kan worden gestart.
De PVV-fractie informeert nu naar de stand van zaken hiervan en vraagt of men nog ‘on speaking terms’ is met Chen Yagui. Daarnaast wil men weten welke condities er verder zijn afgesproken en of de investeerder gehoor heeft gegeven aan de vraag om het groen rond het gebouw te onderhouden en aandacht te besteden aan het monumentale karakter van het pand.
Verder vraagt de fractie naar de stand van zaken met betrekking tot de in 2017 tot stand gekomen stedenband met de Chinese stad Maoming; wil men weten of de gemeente nog andere vergelijkbare relaties met steden in andere landen heeft en welke voordelen deze vriendschappelijke relaties opleveren. Tevens vraagt de fractie naar de namen van de bedrijven die de lobby vanuit het gemeentebestuur richting China hebben ondersteund en wil men weten of het College zich bewust is van de rol van de Chinese Communistische Partij in Chinese bedrijven.
De PVV-fractie zou graag zien dat het College de komst van (een dependance van) het Confuciusinstituut tegengaat, omdat het een propaganda-instrument zou zijn van de Chinese overheid. De PVV-fractie vreest dat onderhandelingen met China en/of Chinese bedrijven en investeerders op korte termijn kunnen leiden tot problemen rondom onze nationale veiligheid en vraagt hoe het College hierover denkt.
Afsluitend hoort de PVV-fractie graag het oordeel van het College over de stelling dat de vriendschapsrelatie met China en zusterstad Maoming, gezien de mondiale zorgen over de Chinese overheid, moet worden herzien.