Vragen SP aan College van B&W over beleggingen ABP bij Engie

01 jul 2017, 14:49 Nieuws
sp24tddlkbc41wg7ypxudnvrw tihange kerncentrale 16 9
De raadsfractie van de SP in Sittard-Geleen vraagt het College van B&W om in actie te komen tegen beleggingen van Nederlandse pensioenfondsen in Engie S.A., uitbater van onder meer de kerncentrale in Tihange.
De SP is voorstander van een snelle sluiting van de door haar als "aftands, overjarig en onveilig" bestempelde kerncentrale in Tihange en wijst erop dat het College achter de actie Stop Tihange stond. Die actie werd op 25 juni in de vorm van een 90 kilometer lange mensenketting van Aken via Maastricht en Luik tot aan de kerncentrale gehouden.
De Nederlandse pensioenfondsen hebben samen volgens de SP 227 miljoen euro belegd in Engie S.A. In 2014 koos het ABP ervoor om niet meer te beleggen in aandelen Tepco, eigenaar van de bij een aardbeving en tsunami in 2011 zwaar beschadigde kerncentrale in Fukushima, Japan. In de ogen van ABP was Tepco verantwoordelijk voor de kernramp in 2011 en heeft het bedrijf daarna onvoldoende oog gehad voor de publieke veiligheid.
De SP-fractie vindt het onacceptabel dat overheden mede via hun werkgeversrol en ambtenaren via hun pensioenfonds bijdragen aan het openhouden van Tihange, terwijl diezelfde werknemers, inwoners en overheden via acties, juridische stappen en aangenomen moties in zowel de Tweede Kamer (Fokke Jan Vos 32645 nr. 82 en Wassenberg c.s. 25422nr. 189), provincies als in diverse gemeenten vragen deze te sluiten en wil van het College horen of het met deze stellingname in kan stemmen.